oslovech809141Предложение с 35 кандидатури за съдебни заседатели в Окръжния съд и предложение с 25 кандидатури за съдебни заседатели в Районния съд в Ловеч прави общинският съвет. Те ще бъдат внесени за обсъждане съответно в общото събрание на Апелативния съд във Велико Търново (за Окръжен съд) и на Окръжния съд в Ловеч (за Районен съд). Решения за това взе вчера на заседанието си общинският съвет по предложение на постоянната комисия по правно-нормативни въпроси.

     Предложените кандидати отговорят на изискванията на Закона за съдебната власт, според който съдебен заседател е дееспособен български гражданин, който е навършил 21 години, но не е навършил 65 години, към момента на определянето му за съдебен заседател, ползва се с добро име в обществото и не е осъждан за умишлено престъпление независимо от реабилитацията.

     Кандидатите са основно учители, икономисти, инженери.

     Процедурата по изготвяне на предложенията за съдебни заседатели бе открита от общинския съвет на сесията в края на юни. Това се прави съгласно Закона за съдебната власт, според който общинските съвети, намиращи се в съдебния район на съответния съд, изготвят предложения за съдебни заседатели.

     Мандатът на новите съдебни заседатели започва на 1 януари 2015 г. Той е петгодишен.

5 коментара

  1. А дали и в Ловеч едни съветници носят едни кандидатури, избрани по някакъв, най-вероятно, шуробаджанашкопартиен критерий, и ги предлагат на съда за заседатели?
    И дали някой контролира тези предложения по някакъв начин или всичко е на принципа “ти не пипай моя, и аз няма да питам нищо за твоя”?
    Щом процедурата е опорочена още при първоначалния избор на тези заседатели, какво те учудва, че после нещата са обвити в неясна мъгла? При условие, че всяко магаре може да бъде включено в списъка без да има последващ контрол, какво значение има дали е “избрано” от съда след направено предложение или е превъплътено в заседател с магическата пръчка на Хари Потър?
    Колкото до свободата, тя не се възприема с ушите, а се усеща със сърцето. Но има едно малко условие – трябва да го имаш този важен орган, сърцето юнашко.

  2. debelaka, политическите партии, които в разрез със ЗМСМА са окупирали ОбС, правят предложенията. На калпак общински съветник от всяка партия. Понеже отказах да нарушавам Конституцията и не направихме с колегата ми В.Ш. предложения – някоя от троянските партии в ОбС си е увеличила квотата дори.

    И така, правната комисия към ОбС се събира и почва да “разглежда” кандидатурите. Тук пак проявих вероломство като член на тази комисия, казах им че нарушават Конституцията и в знак на протест напуснах комисията и помолих като стигнат до следващата точка да ме извикат. Между другото – нито един от номинираните от партиите кандидати за съдебни заседатели не присъстваше на тази комисия. Избраха си ги по документи и “разкази на очевидци”??!! После повториха упражнението и на сесията на ОбС Троян, но без “разкази на очевидци”. Браво на “демократите” и на всички сини чучулиги! За другите – то е ясно!

    Сега – към мистиката. Оказва се обаче, че никъде в ЗСВ не е записано кой ИЗБИРА в крайна сметка тези ПРЕДЛОЖЕНИ кандидати. Не пише дори кой ги назначава, утвърждава и т.н. Представете си че в къщи имате кокошки. Вечерта ПРЕДЛАГАТЕ на жена си част от кокошките да станат лебеди. Сутринта се събуждате и виждате как в двора ви щъкат лебеди. Коя ли е тази неземна и потайна сила, която тайно през нощта е превърнала кокошките ви в лебеди и то само по едно ваше предложение?

    Е, същото се случва и със съдебните заседатели. ОбС ПРЕДЛАГА група хора ЗА съдебни заседатели и изведнъж – някаква неземна сила ги превръща в такива. Оооо, Чудо! Господи, чудесата ти край нямат. Амин!

    А когато са замесени “извънземните сили” да превръщат хора в съдебни заседатели само по едното предложение – дори и Областните управители са безсилни. Както се казва – “добре е известно, че те не са активно легитимни лица”, които да се противопоставят на извънземните сили.

    Та такива ми ти работи, debelaka. Партиите в ОбС си върнаха Член първи от комунистическата Конституция и сега си консумират ръководната роля. За раята е предвидено да слушат “някакъв Кшпировски”, който да ги приспива с: 1-свободни стеее; 2- демокрация еее; 3 – имате праваааа; 4-добре живеетеее; 5-идва светлото бъдещеее……… Как да не заспиш и да сънуваш розови сънища?

  3. От няколко дни чакам да прочета как, аджеба, са направени тези списъци, които после се предлагат от ОбС. Как е направен подборът?

  4. И какво като ги е предложил ОбС Ловеч? Предложил ги е за какво – да бъдат “избрани” или “назначени”. Кой да ги “избере”? Кой да ги “назначи”? По кой ЗАКОН? По коя Конституция?

    Защо не прочетете ЗСВ в частта касаеща съдебните заседатели от чл. 66 до чл.75 вкл. Посочете къде е записано КОЙ ИЗБИРА съдебните заседатели. Единствено е написано, че ОбС предлагат съдебни заседатели за районния и областния съд. По-нататък какво следва? Нищо не пише в закона. Дори не пише кой ги утвърждава, назначава или каквото и да било. Що за закон е това?

    Що за съдебни заседатели са това, които между другото имат РАВНИ ПРАВА със съдиите по чл.66, ал.2 от ЗСВ, т.е – с огромни правомощия??!! Те са “предложени” от ОбС и САМО толкова.

    Сега наясно ли сте на каква ГАВРА сме подложени българските граждани? Хем ни нарушават Конституционните права да избираме и овластяваме, хем се крият зад ЗСВ, където де юре няма противоречие с конституцията, защото никъде в ЗСВ не е записано кой Избира, дори не е записано кой назначава или утвърждава тези съдебни заседатели, но ДЕ ФАКТО имаме на практика едни ОВЛАСТЕНИ лица за съдебни заседатели с огромен властови ресурс като част от съдебната власт, които са станали такива само по някакво “предложение” на един ОбС.

    Какво става в тази държава? Що за общински съветници се подвизават в ОбС-ти? Що за съдебна власт и по коя Конституция и на кой Народ е тази съдебна власт, след като Народа НИКОГА не е овластявал нито някой неин орган, нито някой неин представител.

  5. “ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ – Чл. 68. (1) Общинските съвети, които се намират в съдебния район на съответния съд, правят предложения за съдебни заседатели, като най-малко 10 на сто от лицата, които се предлагат, са с педагогическа квалификация.”

    На заседанието вчера ОбС Ловеч е приел две решения с които е направил ПРЕДЛОЖЕНИЯ (а не е избрал) за съдебни заседатели съгласно изискванията на ЗСВ.

    За разлика от ловешките си колеги общинските съветници от Троян са ИЗБРАЛИ ( а не предложили) със свое Решение № 726 от 28.08.2014 г. на основание чл.21 ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, и във връзка с чл. 68, ал.1 от Закона за съдебната власт, Общинският съвет Троян избира следните лица за съдебни заседатели на Троянски Районен съд:…

    Едно е да спазиш закона и да направиш ПРЕДЛОЖЕНИЕ, а съвсем друго е да ИЗБЕРЕШ в нарушение на чл.68 ал. 1 от ЗСВ съдебни избиратели.

    Интересно дали областен управител на област Ловеч ще върне за ново обсъждане ИЗБОРА за съдебни заседатели направен от ОбС Троян или ще качи на “върбата за череши” сигнала за това незаконосъобразно решение….

Comments are closed.