sadlov1804131Предложения за съдебни заседатели в Окръжния и Районния съд в Ловеч подготвя общинският съвет. Кандидатурите ще бъде разгледани на заседанието на постоянната комисия по правно-нормативно въпроси идната седмица, която ще се излезе с предложение пред общинския съвет. След като одобри с решение кандидатите за съдебни заседатели, общинският съвет ще ги предложи съответно на Окръжния съд (за Районния съд) и на Апелативния (за Окръжния съд) заедно с документите им. Общото събрание на двете съдилища ще избере своите съдебни заседатели измежду одобрените от общинския съвет.

На сесията в края на юни бе открита процедурата по изготвяне на предложенията за съдебни заседатели. Това се прави съгласно Закона за съдебната власт, според който общинските съвети, намиращи се в съдебния район на съответния съд, правят предложения за съдебни заседатели, като най-малко 10 на сто от тях трябва да са с педагогическа квалификация.

Кандидатите за съдебни заседатели подаваха документи в деловодството на общинския съвет от 1 до 31 юли.

Според Закона за съдебната власт съдебен заседател е дееспособен български гражданин, навършил 21 години, но ненавършил 65 към момента на определянето му, ползващ се с добро име в обществото, неосъждан за умишлено престъпление независимо от реабилитацията.

Мандатът на новите съдебни заседатели започва на 1 януари 2015 г. Той е петгодишен.