obshtina301111Общинският съвет по наркотичните вещества и Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества към община Ловеч изготвиха програма за провеждане на летни занимания по инициативата “Ваканция без риск 2014“. Тя е разписана по дни и часове за улеснение на децата и младежите в Ловеч (програмата е публикувана отделно – б. р.). В инициативата участват доброволци от Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев“.

Програмата стартира на 19 юни на беседката в алеята „Башбунар“. Под купола на десетки балони се проведе тийнейджърска среща, на която бяха раздадени превантивно-информационни материали за различни психоактавни вещества. Младежите пиха натурален сок в чаши с лого „Да на витамина – не на амфетамина“ и водиха разгорещени разговори за марихуаната и метамфетамина ПИКО – актуалните наркотици в Ловеч. В инициативата се включиха обучените ученици по метода „Връстници обучават връстници“ и аутрич/работа на терен с деца в риск.

В следващите дни продължава изпълнението на програмата, предвидени са лятна читалня с предоставяне на превантивна литература, презентации на филми, дискусии на теми, свързани с дрогата, раздаване на материали за безопасен интернет и за психоактивните вещества. Събитията по програмата ще продължат до 9 септември.

Липсата на организирано и структурирано свободно време на децата и младежите през лятото поражда опасност от прояви на рисково поведение от страна на младите хора. Предпазването, ангажирането с дейности и информирането на децата и младежите за възможни рискове, свързани с поведението им през лятната ваканция, са в основата на дейностите по програмата „Ваканция без риск”. Тя ще се организира всяка година и е насочена към учениците и младите хора. Целта е да се осмисли свободното им време, като те бъдат ангажирани в превантивни инициативи. Програмата е многокомпонентна и обхваща превенция на наркомании, злоупотребата с алкохол, вреди от тютюнопушенето, последици от необезопасен секс – сексуално предавани инфекции, СПИН, нежеланата бременност и агресия.

 

Програмата може да изтеглите от ТУК

1 коментар

  1. Обаче са пропуснали да ги светнат, че не трябва да пият лекарства предписани от психиатри понеже ги вземат наркомани. Ма то това си е всенародно заболяване понеже нали маса навалица споменава фразата “Пий си хапчетата”.

Comments are closed.