taxi2403121Общинският съвет определя срока на валидност на разрешенията за таксиметров превоз и минималните и максималните цени за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на община Ловеч. Предложения за това внася кметът Минчо Казанджиев. Първото ще бъде гледано от постоянните комисии по правно-нормативни въпроси, по икономическа политика и евроинтеграция и по устройство на територията, комунални дейности и околна среда. Последните две ще разгледат и второто, то ще бъде обсъдено и на заседанието на комисията по здравеопазване и социални дейности.

Досега срокът на валидност на разрешенията за таксиметров превоз на пътници е бил две години, приет с решение на общинския съвет от 2000 г. Мотивите за това решение са таксиметровите превозвачи да имат сигурност за дейността си в един сравнително дълъг период и да може да се осъществява предвиденият в нормативните документи контрол. Според Закона за автомобилните превози изискуемият срок е бил не по-кратък от 12 месеца, той е вдигнат на три години с изменената тази година разпоредба на чл. 24а, ал. 3. (измененията и допълненията на закона бяха обнародвани в Държавен вестник на 22 юли).

В тази връзка кметът предлага на общинския съвет да определи на три години срока за валидност на разрешенията за таксиметров превоз на пътници и той да е еднакъв за всички превозвачи, както изисква и законът.

Пак заради изменения в Закона за автомобилните превози е предложението на кмета за определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на община Ловеч. Изменения в чл. 24а, ал. 5 въвеждат изискването за определяне освен на максимални и на минимални цени.

Общинският съвет с решение от юни т. г. определи максималните цени на 0,90 лв за един километър по дневната тарифа (6-22 ч.) и 1,10 лв по нощната тарифа (22-6 ч.). Сега кметът предлага те да бъдат потвърдени, а минималните да бъдат 0,69 лв по дневната тарифа и 0,79 лв по нощната. Такова е становището и на Регионалния съюз на превозвачите, поискано от общината, според когото това са пазарно утвърдилите се цени. В писмото си председателят на съюза на превозвачите в Ловеч Виргиния Бешкова изказва и своята и на колегите си благодарност към кмета за предоставяната им възможност да взимат отношение по обществено значими въпроси. По-рано тази година те се произнесоха и по максималните цени.