mladeji511131Общинският съвет обсъжда Програма за младежки дейности в община Ловеч за периода 2014-2020 г. Предложението за нея внася кметът Минчо Казанджиев, първо ще я гледат в постоянните комисии по бюджет и финанси, по здравеопазване и социални дейности и по образование, култура, младежта и децата. Публичното обсъждане на проекта се проведе на 14 ноември.

Разработването на Програмата е съобразено със Закона за младежта, Националната стратегия за младежта 2010–2020, Националната програма за младежта (2011–2015), както и с Европейската харта за участие на младите хора в живота на общините и регионите, приета с решение на общински съвет – Ловеч, през 2006 г.

Програмата е насочена към млади хора на възраст между 15 и 29 години, като основно се цели подпомагането им като активна част от Европейската общност и тяхното развитие и съхранение като личности и граждани. В нея са очертани основните насоки за развитието на младежката политика в община Ловеч. Направен е обстоен анализ на демографските процеси в общината, на формалното и неформалното образование и на младежката заетост, изследвани са гражданската активност и младежкото доброволчество, здравословният начин на живот, свободното време и културната среда и младежката престъпност. На тази основа е изведена и визията на програмата – подобрено качество на живот на младите хора, осигурена възможност за по-качествено образование, адаптирано към новите потребности на местната икономика, активна гражданска позиция на младежите, подобрени условия за развитие и пълноценно ангажиране на свободното им време.

9 са основните приоритети на програмата – насърчаване на икономическата заетост и кариерно развитие на младите хора, подобряване достъпа им до информация и качествени услуги, насърчаване на здравословния начин на живот, превенция на социалното изключване на младите хора в неравностойно положение, развитие на младежкото доброволчество, повишаване на гражданската активност, развитие на младите хора в малките населени места и селски райони, развитие на междукултурния и международния диалог, повишаване ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

Към програмата ежегодно ще се разработва план с конкретните дейности и мерки за изпълнението й, отговорните институции, както и средствата, необходими за това. Планът за изпълнението й за 2014 г. е внесен заедно с предложението за програмата. В него са дефинирани конкретните дейности, програми, инициативи и кампании за изпълнение на деветте приоритета, посочени са източникът на финансиране, периодът на изпълнение и отговорната институция. В тази връзка в предложението си до общинския съвет кметът предлага да бъде дадено съгласие в бюджета на община Ловеч да бъдат заложени 9350 лв за финансиране на плана за догодина.