bolnicaobs2602152Общинският съвет на заседанието си днес реши да изиска от съвета на директорите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ свикване на общо събрание на акционерите, на което да бъде внесена програма за подобряване на финансовите и икономическите показатели на болницата и за пълното покриване на медицинските стандарти за качество на медицинската помощ, както и подробен анализ на причините, довели болницата до състоянието й към февруари 2015 г. Кметът на общината бе задължен да организира работна среща между представители на Министерството на здравеопазването, община Ловеч, общински съветници и персонала на лечебното заведение. Това бе прието с гласовете на всички 28 общински съветници, участвали във вота.

     Преди това бе изслушана д-р Донка Минкова, прокурист на МБАЛ. Тя даде подробни отговори на зададените от правната комисия вчера въпроси. От думите й стана ясно, че средната възраст на персонала в болницата е 50 години, като на лекарите е 58 години. 49 са хората на пенсионна възраст, останали на работа в болницата, от тях 16 са лекари.

bolnicaobs2602153Вчера е подписан със здравната каса договор за 215 клинични пътеки, което означава, че лечебното заведение е осигурено със специалисти за оказване на медицинска помощ. 52-ама са напусналите болницата миналата година, от тях 11 са лекари и 26 медицински специалисти. Спазват се медицинските стандарти, правят се регулярни проверки за това, добра е оценката на болницата при акредитацията – 17 отделения и лаборатории имат второ ниво, седем – трето ниво на компетентност. През 2014 г. през болницата са преминали 71 неосигурени пациенти, като загубите от тях са 42 хил. лв, разходите не са възстановени от здравното министерство, тъй като то няма такова задължение. Специализантите в ловешката болница са 23-има, те ще останат на работа тук по силата на сключените договори.

     Д-р Минкова обясни още, че МБАЛ – Ловеч, попада в групата на 8-те болници със задлъжнялост от 2 до 8 милиона лв, но в последните три месеца е задържана тенденцията да не се повишават загубите. За октомври м. г. те са 3 398 000 лв, за ноември – 3 343 000 лв, и за декември 3 252 000 лв.

 bolnicaobs2602154    Съветникът д-р Георги Митев поиска преди общото събрание на акционерите всеки да си понесе отговорността за състоянието на лечебното заведение – Министерството на здравеопазването, управителното тяло на болницата, общината като един от миноритарните собственици, общинските съветници като представители на гражданството. Отговорността идва от неадекватно направените клинични пътеки, коментира съветникът д-р Константин Попов. Според него при тези цени на клиничните пътеки болницата не може да излезе на печалба.

     Кметът Минчо Казанджиев обяви, че община Ловеч никога няма да изостави болницата. Аз като кмет, а, убеден съм, и вие като общински съветници ще направим всичко необходимо да излекуваме болницата и тя да стане отново предпочитана и водеща, каза още Казанджиев.

   bolnicaobs2602155  Да помогне за срещата със здравното министерство, се ангажира областният управител д-р Мадлена Бояджиева, присъствала на сесията днес.