obs1209131Общинският съвет на заседанието си вчера закри дейността на общинския фонд за приватизация, инвестиции и следприватизационен контрол и създаде комисия по приватизация и следприватизационен контрол в община Ловеч,. Това стана по предложение на кмета на общината, съобщават от пресцентъра на .местния парламент.

     Причина за закриването са измененията в Закона за публичните финанси (в сила от началото на годината), според които приходите и разходите на фонда се включват в бюджета. Община Ловеч обаче притежава в собственост недвижими имоти, които могат да бъдат предмет на приватизационни сделки, и с оглед разходване на средствата, придобити от приватизация, единствено за инвестиционни намерения, се налага създаването на нов орган за реализацията на приватизационните процедури, мотивира се в предложението си кметът. Функциите, свързани с дейността на комисията по приватизация и следприватизационен контрол са уредени в правила за организация и управление, също приети от общинския съвет вчера.

     Комисията ще има седем членове – двама представители на общинската администрация и петима общински съветници, които се избират и освобождават от общинския съвет. Те са Иваничка Иванова и Светлана Христова от администрацията и общинските съветници Пенко Пенков, Анатолий Иванов, Ирина Митева, Георги Митев и Ахмед Чаушев. Седемте членове бяха гласувани на сесията вчера.