lovechobshtina103121Общинската администрация да извърши анализ на възможността за откриване на профилирани паралелки с профил изкуство и да проведе разговори с директорите на училищата това да се реализира с план-приема за 2015/2016 г. учебна година. Предложението за разкриване на профилираните паралелки да бъде включено и обсъдено в Стратегията за образованието на община Ловеч. Това реши на заседанието си на 19 декември Общинският съвет, обсъждайки предложението за създаване на национално училище по изкуствата в Ловеч, по предложение на постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата.

     Предложението за национално училище по изкуствата е на ловчалиите Петър Магеранов, Петко Игнатов, Спас Дочев, Тотко Рогашки, Валентин Узунов и Валентин Стойчев. Те предлагат новото учебно заведение да се помещава в сградата на СОУ „Панайот Пипков” и в него да се изучават класически инструменти, пеене, фолклор, класически танци, изящни изкуства и актьорско майсторство в 26 специалности. Финансирането да се осъществява със средства от държавния бюджет от Министерството на културата, като финансово-бюджетната дейност става въз основа на нормативни документи на Министерството на образованието, Министерството на културата и Министерството на финансите.

     Това предложение бе прието за сведение от Общинския съвет, който записа в решението си още, че предлага на кмета на общината да открие процедура по разкриване на национално училище по изкуствата в Ловеч. Това стана по предложение на председателя на комисията по образование и култура Радослав Хитов.

     По време на обсъжданията на сесията вчера стана ясно, че според според Закона за народната просвета и Правилника за неговото приложение държавни училища, каквото би било националното училище по изкуствата, се откриват, преобразуват и закриват със заповед на министъра на образованието и науката. В такива училища всички изучавани профили и професии трябва да задоволяват образователните интереси и потребности на повече от една област в страната. Общинският съвет има правомощия да взима решения само по създаване на общинско училище по изкуствата. Затова по време на дебатите бе коментирано, че тръгвайки с профилирани паралелки, Ловеч може да открие впоследствие общинско училище по изкуствата, което да се преобразува в национално.

     Предложението за профилирани паралелки по изкуствата бе прието с вота на всички 32-ама общински съветници, участвали в гласуването.