Днес на извънредно петнадесето заседание на Общинския съвет в Ловеч бе приета процедура по финансово оздравяване на Общината. Това стана със 17 гласа „За“, 4 „Против“ и 7 „Въздържал се“.

Председателят на Общинския съвет Ловеч Петър Цолов свика извънредно заседание от 10 часа на 12 юли, след като на предишното четиринадесето заседание на 30 юни с гласовете на опозицията процедурата не бе приета. Сесията бе по искане на 15 общински съветници с вх.№ -ОС-858/07.07.2016 г.

Решението бе прието след като бе допълнено от вносителя Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч,  с текста, че планът за оздравяване ще бъде изработен със съдействието на постоянната комисия по бюджет, финанси и европроекти.

„Кметът е спазил  10-дневния срок да уведоми общинските съветници. Това, че решението на Общинския съвет отложи една абсолютно необходима процедура на предното заседание на практика снема отговорност от мен“, допълни Корнелия Маринова.

Дебатът преди гласуването този път беше по-умерен, за разлика от предишното заседание. Ние не сме врагове, позволете и ние да свършим нещо, обърна се към мнозинството общинският съветник от БСП Валентина Янкова.

Община Ловеч е принудена да влезе в процедура по финансово оздравяване, след като по преценка на министерството на финансите бе включена в списък от 36 общини с влошено финансово състояние. Приемането на оздравителен план е задължително условие и за безлихвен заем.

Общинските съветници приеха и Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч. Това стана  с 20 гласа „За“, 1 глас „Против“ и 7 гласа „Въздържал се“.

Съдбата на ОУ „Васил Левски“ в село Малиново бе решена още в началото на извънредното заседание, след като бе разместен дневният ред. То остава „Защитено училище“ с 28 гласа „За“, без нито един „Против“ и „Въздържал се“.

Следващото редовно шестнадесето заседание на Общинския съвет ще е на 28 юли, четвъртък, от 10 часа.

1 коментар

Comments are closed.