Общинските съветници в Ловеч на днешното си заседание промени собствеността на Покрития мост от частна общинска собственост в публична общинска собственост. Предложението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова бе прието с 20 гласа „За“, един глас „Против“ и един -„Въздържал се“. Промяната бе подкрепена от съветници от всички партийни групи в Общинския съвет.

Заради присъствието на граждани, които взеха активно участие в обсъждането, след като се бяха записали предварително за това, точката бе изместена от 23-то място напред.

Промяната на собствеността бе направена във връзка с устойчивото управление на Покрития мост и утвърждаването му като възрожденска улица на занаятите, чрез опазване и подобряване на състоянието му. Изтъква се и създаване на условия за развитие на типичните за района традиционни и художествени занаяти, с цел осигуряване трайно задоволяване на обществените потребности.

Покритият мост над река Осъм досега бе частна общинска собственост по документи, одобрени със заповед от 17.04.2007 г. Почти всички изказалите се общински съветници одобриха сегашната промяна.

В моста има 18 помещения, които са отдадени на наематели за извършване на дейност, съгласно изискванията на общинската нормативна уредба. От тях 10 са с предмет на дейности, свързани с художествените занаяти и приложни изкуства, както и за дейности, свързани с развитието на туризма. Седем от помещенията са отдадени под наем с предназначение за практикуване на художествени занаяти и приложни изкуства /занаятчийски работилници/.

През 2015 г. в Покрития мост отваря врати Туристическият информационен център на Община Ловеч, който е от стратегическо значение за посещаемостта на всички туристически обекти в града.

Покритият мост е част от Архитектурно-историческия резерват „Вароша“ и е един от най-важните и значими за ловчалии архитектурни обекти, популярен туристически обект, посещаване ежегодно от хиляди туристи и официален символ на Ловеч, изтъква вносителят Корнелия Маринова.

2 коментара

  1. Кирил Георгиев
    ГОВЕДА,добре работите!Не ги оставяйте на спокойствие!Друсайте ги,друсайте гиТе са прогнили и ще паднат!
    Какво искаш от кметица-даскалица?!Да си виждал ЗЕЛЕН КОН?!
    А за гражданина Петър Цолов въобще не искам да говоря.Отврат!

  2. Не е мост, не е и улица на занаятите – “сграда за търговия” е. Това е официалното становище на гражданката кмет и гражданинът председател, което общинските съветници строево гласуваха, за да не би да иде на вятъра санирането на моста. Днес вскупом се подиграха с емблемата на града ни. За пореден път! Никаква разлика между предишното и сегашното градско управление, освен една: с предишните можеше да се разговаря (не че пак не правеха каквото си наумят), със сегашните това е абсурд! Можеше поне да отложат гласуването и да се запознаят и с предложението на Данчо Заверджиев подробно, мостът и без това от 1997 г. си е бил частна собственост – можеше да остане още месец-два такава без опасност, но да се отрази адекватно в кадастъра, а не да бъде “маскиран” като “сграда за търговия”, за да мине един недомислен проект.

Comments are closed.