lovechobshtina103121С минута мълчание общинските съветници почетоха паметта на Йордан Соколов, бивш председател на Народното събрание и вътрешен министър, починал на 24 февруари. Почитта бе по предложение на д-р Георги Митев от Реформаторския блок.

Над 8 часа продължи седмото заседание на Общинския съвет в Ловеч вчера, като успя да приеме редица важни решения и някои промени в директорските бордове на общинските фирми. Именно около новите лица в бордовете на директорите на „Общински пазари“ ЕАД и „Еко“ ЕАД бяха най-бурните спорове.

Така с повторно гласуване, тъй като някои съветници точно в този момент бяха извън залата, Иван Арабаджиев беше избран за член на Съвета на директорите на „ЕКО” ЕАД. Той смени Пламен Петков, който е подал молба за напускане. Преди това Арабаджиев беше освободен от борда на директорите на „Общински пазари“ ЕАД.

Съветниците поискаха да изслушат вижданията на Иван Арабаджиев за развитието на дружеството. Идеите му за модернизиране на техниката, почистване на гробищните паркове в Ловеч и въвеждане на компостирането и действително разделно събиране бяха похвалени от опозицията в лицето на БСП. Въпреки това те гласуваха против кандидатурата, което остави впечатление, че се търси друг вид компетентност.

Така Арабаджиев бе избран с гласовете на останалите партии. Той ще бъде назначен за срок до 12 август 2017 година, когато изтича мандата на сегашния борд. Неговото възнаграждение е в размер на две минимални заплати.

Двете нови попълнения в борда на директорите на „Общински пазари“ ЕАД с Татяна Тодорова и Ценка Лазарова.

С изказвания и въпроси беше приета програмата за управление на Община Ловеч през мандата 2015-2019 година, изработена от кмета на Общината Корнелия Маринова. Стигна се и до размяна на по-остри реплики между Маринова и общинския съветник Милко Недялков, но като финал програмата бе приета.

Сесията бе ръководена от зам.-председателя на Общинския съвет Кирил Гумнеров, тъй като председателят Петър Цолов е в отпуск.