shema2411164Приемане на схема за разполагане на преместваеми обекти по чл. 5, ал. 1, т. 1, букви „а“ и „ж“, съгласно § 5 на ПЗР на Наредба за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на община Ловеч се отложи по време на вчерашното заседание на Общинския съвет в Ловеч.

Това стана по предложение на общинския съветник Милко Недялков.  Със 17 гласа „За“,  9 „Против“ и 3 „Въздържал се“  съветниците приеха предложението да се върне схемата за доработка.

В документите са описани 50 павилиона в града, които са представени в легенда на преместваеми обекти по чл. 5, ал. 1, т. 1, буква „а“ – павилиони, съгласно наредба за реда  и условията за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на община. Представена бе и  графична карта, която предизвика несъгласие от страна на един общински съветник, който настоя за дигитален формат

shema2411161Схемата е лишена от смисъл, тъй като не са означени предназначенията на павилионите, каза съветникът Милко Недялков и настоя да се върне схемата за преработване и доработка. Той изказа опасения, че така, както е предложена схемата, големите фирми ще вземат най-апетитните места, а дребните търговци ще бъдат изтикани в периферията.

За разпределение на пазарните сегменти настоя и общинският съветник Минчо Казанджиев, който подчерта, че по този начин се вижда социалната политика на общината.

На въпросите отговори арх. Минчо Петков, главен архитект на Община Ловеч. Той посочи, че искането за дигитален формат на схемата е възможен, но се иска повече време, а представеният върху хартия е направен за нагледност и експедитивност.

shema2411163„Изхождали сме от идеята, че павилион ще спечели този, който има най-силен бизнес и това е пазарен принцип. Ако мислете, че грешим, не е трудно да ги определим по предназначение. Но такива са нашите виждания към момента, а вие, общинските съветници, решавате. Само моля да бъдат ясни вашите критерии за определяне на предназначение. Ние разчитахме на естественото разпределение, но може и да се водим и по някаква социална политика, но нека тя да е ясна“, каза още арх. Минчо Петков.

Припомняме, че общинската администрация внасе в сесията  за приемане схема за разполагане на преместваеми обекти по чл. 5, ал. 1, т. 1, букви „а“ и „ж“ върху общински терени, съгласно изискванията на чл. 56, ал. 2 от ЗУТ и на основание § 5 от ПЗР и чл. 17 от същата Наредба, във връзка с чл. 8, ал. 1 от ЗОС и чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2 от ЗМСМА. Става дума за преместваеми обекти, като павилиони – до 10 кв.м., кабини (телефонни, фото-кабини, тоалетни кабини и др.), маси пред заведения, маси за търговска дейност – до 6 кв.м., щендери, зарядни колонки за електрически shema2411162превозни средства и др., автомати за търговия, витрини – до 6 кв.м., скари;

шатри, мобилни търговски съоръжения – каравани, кемпери, ремаркета и др., временни конструкции по индивидуален проект или с акционен характер, увеселителни обекти като виенски колела, влакчета, колички, люлки с електрическо захранване и др.