Общинският съвет в Ловеч на извънредно заседание на 13.06.2017 г. под председателството на Петър Цолов с голямо мнозинство (22 гласа „За“, един глас „Против“ и един глас „За“) прие решението, с което възлага на кмета на Община Ловеч да внесе в Министерството на здравеопазването предложение за спешна промяна на съвета на директорите на МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов”, както и да се изготви и представи оздравителна програма за излизане от тежкото финансово и кадрово състояние на болницата.

Решението бе допълнено и с изискването да се сезира специализираната прокуратура за извършване на проверка дали е осъществен състав на престъпление от ръководството на болницата от 2005 г. насам. Предложението бе внесено по време на сесията от общинския съветник Иван Иванов и бе прието с 22 гласа „За“, един глас „Против“ и пет гласа „Въздържал се“.
За първи път през общинските съветници говори директорът на болницата д-р Татяна Ганчева, която отговори и на въпроси. Тя съобщи, че е избран доставчик за три вида медицинска апаратура на обща стойност 1 430 000 лева, отпуснати от здравното министерство. Освен това съобщи, че се обсъжда вариант за банково кредитиране и ще искат от общината да е гарант. Както е известно, лечебното заведение има редица запори заради неизплатени задължения, като задълженията са около 5 милиона лева. Относно неизплатените  390 000 лева възнаграждения на персонала, д-р Ганчева спомена, че това ще стане.

От Плевен са се интересували как може да се прехвърлят повече средства към тях, тъй като имат увеличен поток от болни,  отговори на въпрос на общински съветник д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК – Ловеч.

Кметът Корнелия Маринова също взе отношение:

„Вярно е, че е акредитирана болницата, но с напускането на много лекари се промениха обстоятелствата и стандартите не съответстват. Трябва да предприемем комплексни стъпки за стабилизиране на болницата. Разбира се, нужен е оздравителен план. Не искам средствата да потъват в нереформирана система. Държавата не е абдикирала от проблемите на ловешката болница, но мениджърският екип трябва да си влезе в ролята. Мисля още, че една частна болница, за която се говори тук, не би могла да съществува без държавната. Начинът, по който е заложена концепцията, предвижда взаимодействие между двете болници. Хубаво е в един град да има и друга болница с модерно лечение. Парадоксално, че плащаме здравни осигуровки, формираме бюджета на здравната каса и ходим да се лекуваме извън Ловеч.“

3 коментара

  1. “Мисля още, че една частна болница, за която се говори тук, не би могла да съществува без държавната.”
    Един изключително верен извод на г-жа Маринова!!!???

  2. Ако не ме лъже паметта, някъде преди около 2 месеца същият този общински съвет беше много възбуден по темата, че “от София” искат да направят промяна в борда и бяха едни обединения между Минчо, Корни и представители на СДС, едни сълзливи истории за местен, честен и свестен. Сега гледаме нова серия. Нямам представа коя позиция е истинска. Само знам, че другарката Маринова газ пикае, че новата болничка още няма лиценз. Аз така и не видях/чух тя да излезе с еднозначна позиция по въпроса. Чак ме е гнус от такива хора.

Comments are closed.