Общинските съветници в Ловеч с голямо мнозинство на днешната сесия решиха и определиха две детски заведения в селата  за средищни и една за защитена.

Детската градина „Кокиче”, с. Дойренци вече е „Средищна детска градина“, детската градина „Люляче“ в с. Лисец също е средищна детска градина, а детска градина  „Снежанка“ в с. Малиново става „Защитена детска градина“.

Предложенията бяха внесени от кмета на Общината Корнелия Маринова във връзка с постъпили мотивирани искания от директорите на заведенията.

Основанията са в Постановление № 128 от 29 юни 2017 г. за определяне на критерии за включване в Списъка на средищните детски градини и училища на Министерски съвет (Обн., ДВ, бр. 53 от 04.07.2017 г.).

Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), за средищна детска градина се определя общинска детска градина или част от нея в друго населено място, в която се обучават най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детска градина или училище.

ДГ „Кокиче“  през годините работи като „средищна“ без наличие на необходимата нормативна уредба.

Защитена детска градина, каквато става детската градина в Малиново, е тази, закриването на която би довело до нарушаване на достъпа до образование на децата в задължителна предучилищна възраст.

За защитена детска градина пък се определя детска градина или част от нея, която, ако бъде закрита, най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 14 километра или 5 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 километра по наличната пътна мрежа до най-близката друга детска градина или училище, което организира задължително обучение.  Разстоянието от с. Малиново до най-близката детска градина на територията на община Ловеч е 26 километра.

Списъчният състав на групата в с. Малиново е 14 деца, за тях се грижат трима възпитатели, отговори директорът на ДГ Иваничка Дончева на въпрос на общински съветник.

Закриването на групата в  с. Малиново крие рискове от засилване на емигрантския поток и обезлюдяване на селото. Тези решенията няма да доведат до необходимост от дофинансиране, увери кметът Корнелия Маринова.

Запазването на детската градина в Малиново мотивира родителите да изпращат децата си редовно както на детска градина, така и на училище. Доказателство за това е минималният брой отсъствия, които са допуснати само по здравословни причини, става ясно от мотивите.

През настоящата учебна година са обхванати всички деца в задължителна училищна възраст и няма отпаднали.

На въпрос на общинския съветник Минчо Казанджиев дали известното закъснение на тези решения на ОбС няма да повлияе, кметът Корнелия Маринова увели, че се е чула с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и има уверението, че решението ще бъде взето в полза на детските градини.

1 коментар

Comments are closed.