mihailovanagrada2111141Маргарита Генкова

На 19 ноември, за 16-та поредна година България отбеляза Световния ден на Географските Информационни Системи / ГИС/. На тържествена церемония в София, бяха връчени годишните награди за специални постижения в областта на ГИС. Раздадени бяха отличия в три категории – „Централна администрация“, „Регионална и местна администрация“ и „Частен бизнес“.

            За съвременен подход в прилагане на ГИС за популяризиране и развитие на туризма в категория „Регионална и местна администрация“, тази година бе отличена Община Троян. Изпълнителният директор на Фондация за реформа в местното самоуправление г-н Здравко Сечков връчи приза на кмета Донка Михайлова.

Официален организатор на това престижно събитие у нас е ЕСРИ България, в качеството си на изключителен представител на Esri, Inc. за страната. Близо 400 представители на централната и местната власт, бизнеса, неправителствените организации и академичната общност в страната се включиха в официалното откриване и Тържествената церемония по награждаването.

Всяка година през ноември светът отбелязва Световния ден на Географските Информационни Системи, които са модерни, многофункционални, компютърно базирани технологии, явяващи се мощен инструмент при планиране, проектиране и вземане на управленски решения във всички обществени сфери и бизнес с различен характер и мащаб. ГИС-технологиите намират и все по-голямо приложение в работата на администрацията при разработване на електронни административни услуги и за повишаване ефективността и прозрачността в нейната работа.

„Наградите са признание за изключителните постижения на всички отличени. С всяка измината година, ГИС проектите в България са на все по-високо световно технологично ниво, което от една страна ни радва, но от друга, е и голяма отговорност и ангажимент за работата ни занапред“, каза г-жа Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България по време на церемонията.

През септември 2013г. Община Троян закупи и внедри Географска информационна система. Това я нарежда сред малкото общини у нас, които имат подобна придобивка не по проект, а с финансиране от бюджета.
Географските информационни системи /ГИС/ разширяват възможностите на цифровите планове и карти. Позволяват данните от общинските регистри да се „свържат” с цифровите карти. Така се осигурява възможност да се извършват различни типове справки, даващи пространствено разпределение на данните.
Основната задача на програмната система АКСТЪР-ГИС ОФИС за община е да даде на общинската администрация качествено нов поглед върху данните на общината с пространствено представяне. Става дума за данни, свързани с общински имоти, включително с отдадени под наем, за данни за търговски обекти, данни, свързани с планове за действие при бедствия и аварии, перспективни планове за развитие, застроителни, кадастрални, регулационни планове, планове на инженерната инфраструктура, транспортни планове, екологични планове, планове на водни територии и речни басейни и др.
АКСТЪР ГИС ОФИС представлява програмен комплекс, чиято цел е да се автоматизират различни задачи, свързани с устройството на териториите, регистъра на собствеността, екологията, инфраструктурата на територията. Системата осигурява възможност за едновременна работа на различни специалисти по различни задачи, като се ползват едни и същи графични или семантични данни.
В сайта на Община Троян има линк към Географската информационна система. Чрез него всички граждани могат да получават информация за имотите, които ги интересуват – местонахождение, граници, собственост.

3 коментара

  1. Нещо не ми се вярва да е баш така. Все пак живеем в османския съюз на европейските комунистически републики където всеки страдащ от комунистическо полудяване може да прави каквото си поиска. Това на практика означава, че информация за въпроса на неудобните няма да се дава.

  2. Хубаво е, че само след 21 години се правят реализации на неща, започнати през далечната 1994 г. Община Троян тогава беше първата, която започна цифровизация на кадастъра си като следствие от един екологичен проект, който правихме тогава с един американски институт. Нито държавата, нито горепосочените организации хабер си нямаха тогава от ГИС. Много материали и информация донесохме тогава от САЩ, но те се оказаха ненужни за БСП и съпартиеца на г-жа Михайлова г-н Енкин, които дойдоха на власт през 1995 и върнаха община Троян в “първи клас”. Нещо повече, бях започнал преговори да бъдат изпратени двама компютърни специалисти на обучение в САЩ за работа в сферата на ГИС, както и проучване за необходимата техника и софтуер, които да закупим. Но, човек и добре да живее, на власт идва БСП.

    Въпреки всичко, като за една бавно развиваща се и рекомунизирана община – това е успех.

  3. Овации за госпожа Донка Михайлова.Така трябва да се работи.
    Заслужено отличие за Общината.

Comments are closed.