Със свое писмо от месец октомври, Община Троян даде заявка към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за наболелите инфраструктурни проблеми, за които администрацията търси решение. Очакването на администрацията е АПИ да предвиди средства за финансиране и трайно решаване на проблемните участъци от републиканската пътна мрежа на територията на община Троян през 2019 г.

Нарастващият поток от леки, товарни и тежкотоварни автомобили на територията на общината води до затруднения при преминаване по републиканските пътища и в частност северен вход/изход на гр. Троян. Повишеният поток на автомобили през проход Троян-Кърнаре („Троянски проход“) допринася за още по-тежкото състояние на пътната обстановка. Комфортът при пътуване не отговаря на класификацията на републиканските пътища на територията на общината, а частичното ремонтиране на отделни участъци допринася за образуване на изкуствени неравности в районите, натоварвани с повече автомобили. Допълнителни проблеми създават липсата на отводняване, поради запушени водостоци и канавки и повишаване на циклите на замръзване-размразяване, които влошават състоянието на конструктивните елементи.

Община Троян отправи искане към Председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Глосов през 2019 г. да продължи изпълнението на обекти от републиканската пътна мрежа на територията на общината, като усилията се насочат към: продължаване превантивния ремонт на участък от републикански път III-402 (от км 6+000 до км 26+110), припомняме, че през 2017 и 2018 г. бяха извършени строително-ремонтни работи на обектите от републиканска пътна мрежа, сред които и превантивен ремонт на път III-402 (от ж.п. прелеза км 30+363 до края на село Дълбок дол км 26+110); продължаване ремонт на участък от републикански път II-35 (северен вход/изход) от км 73+201 до км 74+603 (до бензиностанцията на „Лукойл“), през 2018 г. АПИ извърши основен ремонт на част от северния вход/изход на града. Община Троян отправи искане за финансиране още на: реконструкция на ул. „Ген. Карцов“, част от републикански път  II-35 (южен вход/изход), който попада във вече възложен от АПИ за изработване през 2018 г. работен проект.

Не на последно място, през 2019 г. Община Троян ще продължи да търси съдействие от АПИ за реализиране на част от „Алтернативно трасе на републикански път II-35“, обект „Пътна връзка между пътища II-35 и III-357“, подобект „Мост над река Бели Осъм при км 0+121.37“. През последните две години Община Троян последователно изпълни своите ангажименти за съвместно финансиране на обекта – актуализиран е работният проект, проведени са всички съгласувателни процедури, изготвен е доклад за оценка на съответствието за работния проект, реализирани са два съпътстващи проекта, които осигуриха трасето на новото мостово съоръжение.

Община Троян ще продължи усилията си за реализиране на тези важни инфраструктурни обекти, които да спомогнат за повишаване комфорта и безопасността на движение в общината