knijavac607161През изминалата седмица част от ръководството на община Тетевен, водена от  кмета – д-р Мадлена Бояджиева, бе на посещение в град Княжевац. На провелата се среща беше обсъдена възможността за евентуално побратимяване между двата града, както и въпроси като: сътрудничество в икономическо и пазарно отношение, творчество, култура, образование, предприемачество, детски спортен и здравен туризъм.

Програмата на делегацията включваше и посещение на Градския музей, който се намира в къщата на Алекса Станоевич – водач на радикалите и Председател на Кралство Сърбия. Къщата е паметник на културата и е построена през 1910г. по план на виенски предприемач. В Историческия музей се съхраняват артефакти от минали епохи: от праисторията, римската епоха, Византия и Средновековието, Тимочката буна и до наши дни. Тук се организират изложби, концерти и различни образователни семинари.

Обиколката на делегацията продължи към най-големия мост в Сърбия, т. нар. „Каменен мост“ в центъра на града. Проектиран е през 1913г., а дължината му е 30 метра. Княжевац или Гургусовец е наричан още „Сръбската Венеция“ и „Малкия Париж“, заради седемте моста, които свързват бреговете на Свърлишки и Търговищки Тимок. Последва разглеждането и на друга забележителност – църквата „Пресвета Богородица“, която е построена в началото на 14-век и е част от културно-историческото наследство на Сърбия, ценен паметник на Тимочката епархия.

knijavac607162Княжевац или Гургусовец (на сръбски: Књажевац или Knjaževac – Кяжевац) на местния български торлашки диалект: Гургусовъц), е град в Източна Сърбия, Зайчарски окръг, близо до границата с България в историческата област Тимошко, административен център на едноименната община. Населението на града възлиза на около 19 хил. жители, а на цялата община около 37 хил. Още от римско време Княжевац е известен със своето вино. Най-застъпените култури в този район са гроздето, сливите, къпините и вишните. Добре развити са и текстилната индустрия, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, кожарството и обущарството. Княжевац е туристически център и всяка година в града се провежда културен фестивал на младежта, който води началото си от 1962г.