teteven1308161Добър туристически сезон се отчете в Община Тетевен през летните месеци. По-голям туристически поток е регистриран през уикендите и почивните дни, а от януари 2016 до юли 2016, са записани близо 25 хил. посетители, от които около 500 души чужденци. Топ месец е юли с отчетени  4500 души, като все още се очаква статистиката за месец август, който сигурно ще надмине тази бройка.

Община Тетевен усилено работи в посока за развитие на туризма, като се стреми да доразвие популярната дестинация Рибарица, както и да утвърди нови като: Черни Вит, Голям извор, Васильово, Дивчовото, Бабинци. През настоящия сезон местната администрация зарадва своите гости с нови туристически дестинации, празници и атракции.

За пръв път през тази година се организираха – Празникът на виното, Дни на европейските художествени занаяти и Празникът на тетевенската саламура. Други като: Общинския фолклорен събор „От Тимок до Вита” в с. Черни Вит и „Празника на народния обичай и автентичната носия“ в с. Рибарица, вече имат утвърдени традиции и се радват на сериозна посещаемост. Туристите могат още: да ловят пъстърва, да варят и дегустират ракия, да яздят коне, да се включат във фото-сафари и други приключения. Гостите на община Тетевен имат възможността и да разгледат близките забележителности като: Гложенския манастир, Водопад „Скока“, лобното място на Георги Бенковски в местността „Костина“, Рибарица, да разгледат манастира „Св. Илия“ и да се запознаят с неговата история, предания и разкази, да посетят Етнографския музей в село Черни Вит, килийното училище в Голям Извор и др.

Туризмът е от изключително значение за развитието на общината като предпочитана туристическа дестинация. Предстои още многопосочна работа за привличане на повече туристи, а това е и предпоставка за задържане на младите хора в региона. Туризмът е един от основните приоритети, които са заложени в различни програмни и стратегически документи, свързани с развитието на община Тетевен, като има и важно място в програмата за управление на мандат 2015 г. – 2019 г.