Днес се навършват 139 години от Освобождението на България от османско иго, а празникът по традиция бе отбелязан и в град Тетевен, в знак на признателност към героизма и саможертвата на сражавалите се воини.

Програмата, по случай 3-ти март, започна в храм „Св. Всех Святих“ с  благодарствен молебен. Пред паметника на загиналите руски войни за свободата на Тетевен бяха поднесени венци и цветя, а Петко Маринов – главен експерт “Култура” при Община Тетевен, изнесе тържествено слово.

Малко по-късно събитията се преместиха на пл. „Сава Младенов“, където бе издигнато знамето на Република България, след което новият зам.-кмет на Общината  Тони Стоев отправи приветствие към присъстващите. Последва празнична програма с участието на ученици от СУ „Георги Бенковски“, МВГ „Вежен“ и детска танцова формация.

Събитията продължават и утре – 4-ти март, като в града ще гостува – Пътуващото читалище “Бащино огнище”, което ще може да видите на пл. “Сава Младенов” от 10.00ч. В него ще бъде изложена експозиция, която обхваща периода от Руско-турската освободителна война.