lukovitnagrada2102152Община Луковит бе отличена с приз ”Най-добра уелнес дестинация на Балканите за 2014 г.” Това стана ясно по време на галавечер по повод 10-годишния юбилей на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA). Събитието се състоя на 19 февруари 2015 г. в ресторант „Амфора” в Белгард (Сърбия), където асоциацията връчи и своите годишни награди.

Отличието за Община Луковит бе официално прието от кмета г-н Иван Грънчаров. Той бе удостоен с характерния за BAHA рицарски костюм. Призът и съпътстващите го представителни знаци му бяха връчени от г-н Бранко Кривокапич – председател на Сръбската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (HORES), г-н Дончо Таневски – председател на BAHA и на Хотелиерската асоциация на Македония (HOTAM) и от г-н Благой Рагин – пожизнен председател на BAHA и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (BHRA).

lukovitnagrada2102151Луковитският регион все повече добива популярност като привлекателна туристическа дестинация със съхранена природа, благоприятен климат, вековна история, мистични легенди и гостоприемно население. Територията на общината включва един от най-представителните карстови райони в страната. Тук са открити около 600 пещери. Някои от тях са уникални паметници на човeшката култура от палеолита до ХІV век. В пещерата Темната дупка край с. Карлуково са намерени следи от първите Homo sapiens, живели на планетата. Пещера Проходна привлича туристите с естествените си отвори „Окната” (известни още като „очите на Бога”). Силата на природата осезаемо се разкрива и чрез уникалните скални феномени “Струпанец” и “Провъртеника”, красивият каньон на река Златна Панега и величественото дефиле на река Искър, местността Котлен с най-ясно изразения стар меандър у нас и причудливите скални образувания “Куклите”.

lukovitnagrada2102153На територията на община Луковит се намира първият в България геопарк „Искър-Панега”, включващ Карлуковски карстов комплекс и Крайпътен ландшафтен парк „Панега“. Геопаркът е туристически продукт от геоложки, геоморфоложки и палеонтоложки обекти с естетическа и културно-историческа стойност, пазещи целебната природна енергия на района, позната още от древността. Не случайно река Златна Панега носи името на Панака – една от дъщерите на бога на медицината Асклепий (Ескулап).

През последните години в общината бе изградена добра хотелска база, а общинската администрация чрез свои проекти по европейските програми усилено работи за популяризиране на района като магично място, съчетаващо минало и съвремие и предразполагащо към постигане на добро физическо, емоционално и духовно състояние, което всъщност е в основата на уелнес културата.

По време на церемонията в Белград отличие получи и четиризвездният Diplomat Plaza Hotel&Resort гр. Луковит. Хотелът бе удостоен с приз „Най-добър регионален антиейджинг център на Балканите за 2014 г.”. Антиейджинг културата е развита в световен мащаб и е свързана със забавянето и предотвратяването на процеса на стареене.

lukovitnagrada2102154