lukovit2310151Община Луковит е най-добра в област Ловеч по реализиране на проекти, финансирани от фондовете на Европейския съюз. Това заяви Георги Терзийски, зам. областен управител на Област Ловеч, по време на заключителна пресконференция по проект „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Луковит“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2007- 2013 г. Той подчерта, че голяма заслуга за това има общинската администрация.

Неговото мнение бе категорично подкрепено от присъствалите изпълнители на най-големия проект, реализиран в Луковит. Същинското строителство продължи по-малко от 8 месеца през 2014 г. при изключително тежки метеорологични условия. Резултатите са налице, благодарение на категоричната воля за съвместно намиране на решения и засиления контрол в процеса на изпълнение.

Въпреки трудните периоди и спирането на средства от Европейския съюз за разплащане на проекти по ОПОС, нито една от фирмите изпълнителки не е спирала работата си, подчерта Цветенка Хаджиева – зам. кмет на Община Луковит. Всеки един от изпълнителите прояви сериозно и отговорно отношение към изпълнение на договорите си. Тя благодари на гражданите на Луковит, които изтърпяха разкопаните улици и неудобствата в ежедневието си. „Хората знаеха, че градът има нужда от този проект“. По време на проекта е извършена подмяна на 11,5 км водопроводи и е изградена 18,5 км канализация за отпадни води. За първи път в Луковит има изградена Пречиствателна станция за отпадъчни води, чрез която се опазва чистотата на водата на река Златна Панега.

Постигната е целта, която си поставихме, подчерта инж. Даниела Тодорова – ръководител на проекта. Създадени са условия за подобряване, запазване и възстановяване на естествената околна среда и развитие на екологичната инфраструктура. Повишено е качеството на услугите за питейно-битовото водоснабдяване, улавяне и третиране на отпадъчните води в Луковит. Подобрена е жизнената среда и най-важното – опазване здравето на населението.

Проектът е изпълнен навреме и в пълния му обхват благодарение на единодействието между Министерство на околната среда и водите, общинската администрация, фирмите изпълнителки по проекта: ДЗЗД „Еко Панега“; „Икар Консулт“ АД; „Одит Корект” ООД; „Еко Про Консулт” ЕООД и ДЗЗД „Графити”. Много важна е и помощта на асоциирания партньор „ВиК” АД, гр. Ловеч и на Областно пътно управление Ловеч.

Общата стойност на проекта е 33 898 746,23 лв. Той стартира на 24 септември 2012 г. Разрешението за въвеждане в експлоатация на новоизградените обекти е издадено през април 2015 г. Вече близо 6 месеца тече срокът за изпитване и отстраняване на евентуални дефекти. Досега сериозни проблеми с експлоатацията няма, подчерта г-жа Хаджиева. Изпълнението на всички дейности приключва до края на месец октомври 2015 г., а договорът за безвъзмездна финансова помощ между Община Луковит и МОСВ е до 31 март 2016 г.