Изнесена техника, липсващ софтуер, повреди в дренажа, дигите и оросителната система и със съмнения за надписани услуги – така е предоставено Регионалното депо за неопасни отпадъци край Ловеч за стопанисване на общинската фирма „ЕКО“ ЕАД, която управлява обекта от 1 април т.г.

Приемно-предавателните процедури са протекли два дни в присъствието на управителя на търговското дружество „Еко Ловеч“ АД Антоанела Дончева и депутатът Димитър Горов.
Това съобщиха днес на обща пресконференция кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и изпълнителният директор на общинската фирма „ЕКО“ ЕАД Павлин Иванов. Припомняме, че преди Павлин Иванов да поеме общинската фирма за почистване„ЕКО“ ЕАД , тя се управляваше също от Антоанела Дончева. На 1 април т. г. изтече срокът на договора за управление и на депото. Все още обаче не е завършило приемането на обекта, тъй като има сериозни липси. На практика Община Ловеч притежава 24 % от капитала на търговското дружество, припомня пресцентърът на общината.
Не е ясно също защо представителите на търговското дружество са отказали да продадат техниката, а са я изнесли, изтъкна Павлин Иванов. Не са предоставени още фактурите за разплащания между двете фирми, липсват и видеозаписите от камерите, спори се чии са документите и къде трябва да се съхраняват, допълни той.
Всичко това води до сериозни съмнения за съзнателно възпрепятстване на дейността на депото, докато бъде избран нов оператор.
За да има пълна яснота, Общината ще възложи външен независим одит на изразходваните общински средства, свързани с Регионалното депо за неопасни отпадъци, съобщи кметът Корнелия Маринова. Данните към момента будят съмнения, че в депото са вкарвани фиктивни данни и несъществуващи тонове боклук, за които обаче е плащано с реални пари от общинския бюджет. Това се доказва и от рязкото спадане на депонирания боклук от януари т.г. насам, боклуците са изчезнали, което е може да се обясни само с надписването преди, посочи Павлин Иванов.
Ясен пример даде екологът на община Ловеч инж. Георги Нинов, който също взе участие в пресконференцията. Според него по кантар за пет години функциониране на депото са постъпили 230 хил. тона отпадъци заедно със земната маса за запръстяване. Проектантите са обявили, че депонираните отпадъци се уплътняват до 0,9 тона на куб. метър. Сметката сочи, че 230 хил. тона отговарят на около 210 хил. куб. метра. Всяка година се прави анализ на състоянието на тялото на клетката, в която се депонират отпадъците. Към началото на 2016 г. геодезистите са твърдят, че вътре има само около 140 хил. куб. метра. Разликата от около 60-70 хил. куб. метра, което е близо 80 хил. тона отпадъци, просто липсва. Фирмата твърди, че са се разложили във въздуха. Тя обаче е платена, като общата сума за един тон към тази година възлиза грубо 120 лв. на тон. Ако всичко това е вярно, общината и съответно данъкоплатците са били сериозно ощетени. Общината е плащала както за депониране, така и отчисления към РИОСВ – Плевен, обезпечения и други такси, припомни инж. Георги Нинов.
В момента са взети всички мерки за безопасно функциониране на депото. Имаше обаче реална опасност общината да остане с блокиран стратегически важен обект, подчерта кметът Корнелия Маринова.
В момента оператор на депото за отпадъци е „Еко” ЕАД – Ловеч. Общинската фирма ще оперира, докато бъде избран нов оператор, гласи решението на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което влизат общините Ловеч, Летница и Угърчин.

3 коментара

  1. Добър вечер. Затова операторът трябва да е общинско предприятие, за да има някакъв контрол и публичност. Не знайни и незнайни фирми и консорциумчета да правят каквото си искат за сметка на данъкоплатеца

  2. Обзалагам се, че дори няма да бъде потърсена отговорност на мискините, които са откраднали нашите пари! Дано ме опровергаете, г-н Иванов.

  3. Да прочетем някои цифрички от официалните одити на “Еко-Ловеч”, публикувани в Търговския регистър. Структурата на дружеството: шест души в директорския борд /в т.ч. изпълнителен директор/, представител на ръководството, технически секретар, координатор, ръководител звено, еколог, техник строителство и архитектура, снабдяване, счетоводител. Или общо ръководен персонал – 14 /четиринадесет души/. Те ръководят ЧЕТИРИ работници: КАНТАРДЖИЯ, МАШИНИСТ ПЪТНО-СТРОИТЕЛНА МАШИНА, ПАЗАЧ НЕВЪОРЪЖЕНА ОХРАНА И ОБЩ РАБОТНИК. Отчет за 2011: приходи 1 055 000, ЧИСТА печалба 646 000… Съответно за 2012: приходи 897 хил. чиста печалба 266 хил. За 2013: приходи 1023 хил. чиста печалба 242 хил. За 2014 и 2015 не са публикувани… Община Ловеч има 24 процента от акциите. Останалите 76 процента са на другите акционери – знайни и незнайни герои. Какви дивиденти са си разпределили през тези години???
    На 14 души ръководен персонал и 4 работници са раздадени възнаграждения: през 2011 – 150 хил.лв., през 2012 – 205 хил.лв. за 2013 – 217 хил.лв. Какво е харчено още? за нематериални активи /програмни продукти, концесии, лицензии и др./ съответно 2011 – 42 хил.лв. 2012 – 144 хил.лв. 2013 – 301 хил.лв.; в същото време за дълготрайни средства /машини и транспортни средства/ милостиво са отделени 2011 – 20 хил. 2012 – 41 хил. и 2013 – 34 хил.лв.

Comments are closed.