Павлин Иванов

За 2018 г. Общински съвет Ловеч не е приел задължителната за календарната година план-сметка за разходите по чистотата. Въпреки това, Община Ловеч прави разплащания със събраните от Такса битови отпадъци средства, без да има право на това.

Това е пряко нарушение на изрични текстове в Закона за местните данъци и такси, водещо до сериозни проблеми, с които администрацията скоро ще се сблъска. Проверките, категорично ще докажат, че ръководството на община си е позволило да надскочи грубо правомощията си.

Но това е по-малкият проблем, защото касае единствено отговорността на подписвалите разходни документи и паричните преводи към фирмите по чистотата. Т.е., това, че някой ще изгърми много здраво, си е негов личен проблем.

По-сериозният проблем е в това, че гражданите на Ловеч и населените места плащат данъци за услуги, които не им се предлагат в размера и качеството, за което пълним общинската хазна.

Какво имам предвид

Доказан факт е, че сметосъбирането, най-вече по селата, не се извършва в пълния си обем от месеци. Мрежата гъмжи от снимки на препълнени кофи, боклуци около тях и обичайната мизерия, оплаквания на хора, търсене на виновни.

Ръководството на Община Ловеч в прав текст си признава, че поради счупени камиони, поради някакви сериозни или недотам причини, категорично не се справя с графиците, които самото то е определило. Т.е., не си изпълнява задълженията или казано в прав текст, не си върши работата. Същевременно, всичко се заплаща. Разходите от бюджета си вървят и както се е пее, „но всичко е точно“.

В закона е изрично упоменато, че събраните чрез Такса битови отпадъци пари от данъкоплатците, могат единствено да покриват направените разходи за чистота.

За съжаление, Община Ловеч събира пари, но не извършва срещу това, услугите, които трябва да извършва!

Въпросите са прости:

  1. Кое лице разрешава разплащането по дейностите по чистотата, без да е приета задължителната за календарната година План-сметка?
  2. Кое лице НЕ оказва вменените му задължения за контрол по тези дейности?
  3. Ще върне ли Община Ловеч пари на данъкоплатците за тези месеци, в които НЕ Е извършвала реално услуги по:
  • чистотата на града (м. Януари, Февруари)
  • сметосъбиране по селата за времето, в което НЕ СЕ Е събирала сметта от Общината

Важно е да отбележа, че размерът на тези НАДвзети пари е от порядъка на стотици хиляди левове!

1 коментар

Comments are closed.