deca1305132Петгодишните деца от подготвителната група “Франклин” при ЦДГ ”Първи юни” в Ловеч заедно със своите родители пресъздадоха народните обичаи на Гергьовден. Малчуганите показаха типични танци и изпълниха песни и наричания, свързани с празника. Те виха венци от букови и крушови клони, подреждаха китки от здравец и оформиха битовия кът на стопаните с помощта на своите родители. Украсиха гергьовска люлка от пролетни цветя, направиха апликации на гергьовска тематика и агнета от хартия и памук.

Децата предварително са се запознали с характерните особености на празника, начина на протичане, специфични дейности, които се извършват от възрастните. Изработили са от хартия и естествени природни материали различни предмети за празника.Работата по организацията провокира в малчуганите интереса към народното творчество и българската душевност.

ЦДГ “Снежанка” пък бе домакин на пролетния фолклорен празник “Български народни обичаи”.  В подготовката на празника се включиха доброволците на сдружение „Екомисия 21 век“от Испания, Италия и Македония – Ароа, Беатриче и Филип. Децата, облечени в традиционни български носии, възпроизведоха традиции от Лазаровден, Цветница и Великден, пяха и танцуваха.

В Пролетния фолклорен празник се включиха децата от всички възрастови групи на детската градина. На зелената трева бяха разположени четири къта подходящо декорирани за пролетните народни обичаи Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. И деца и учителки, облечени в българска национални носии, се разположиха върху застланите върху полянката домашно изтъкани черги. Пресъздаде се най-характерното за всеки един обичай чрез стихове и народни песни. Особено въодушевено се посрещна детския народен оркестър от трима гайдари, тамбури, гъдулки, дървени лъжици, чанове и разбира се тъпан.

Накрая празникът завърши като се извиха четири кръшни хора, на които се хванаха и деца, и учители, и гости, и родители.

Инициативите се реализираха по проекта „Създатели на промяната” по програма „Коменски” на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч и сдружение „Екомисия 21 век“.