mladeji511131Община Ловеч прави Общински консултативен съвет по въпросите на младежта. Решение за създаването му взе общинският съвет миналия месец, като възложи на кмета да утвърди състава и правилата за работата му. Това стана със заповед на кмета от 15 ноември. Председател на съвета ще е зам.-кметът Пламен Петков, а членове – представители на областната администрация, на общинския съвет, на Районната здравна инспекция и Регионалния инспекторат по образование, на Бюрото по труда, Детската педагогическа стая към МВР, БЧК, на сдруженията „Екомисия 21 век“ и „Знание“, на ОДК и на Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, както и петима представители на Общинския ученически съвет.

Конкретните имена от тези организации и институции ще бъдат определени от техните ръководители. За участието си в заседанията членовете на съвета няма да получават възнаграждения.

Едновременно със състава са утвърдени и Правила за организацията и дейността на Общинския съвет за младежта като консултативен и координационен орган към кмета на общината. Според тях съветът ще дава становища или предложения на кмета, свързани с планирането, координирането и реализирането на младежката политика на общинско ниво.

Дейността на съвета ще се подпомага от секретариат, който ще се състои от двама представители на общинската администрация. Той ще организира изпълнението на решенията на решенията в периода между заседанията под ръководството на председателя.

В работата на Общинския консултативен съвет по въпросите на младежта може да участват представители на неформални сдружения на младежи, ученически и студентски съвети към учебните заведения на територията на община Ловеч, училищни настоятелства и други организации, свързани с работата на младежите, както и утвърдени външни експерти и специалисти за разработването на въпроси и проблеми, свързани с развитието на младежката политика.

Общинският консултативен съвет по въпросите на младежта ще проведе първото си заседание до два месеца.