potop1907141Община Ловеч се обръща с призив към гражданите да бъдат особено внимателни днес, тъй като за територията е обявен код „оранжев“. Това означава, че времето ще е опасно, възможно е да се развие мощна купесто-дъждовна облачност, очакват се интензивни локални валежи, гръмотевични бури, има условия за градушки.

Код „оранжев“ е обявен за днешния 22 юли от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за шест области, сред които и Ловешка.

Община Ловеч напомня на гражданите да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения. Препоръчва се да се избягва престоят на открито или под козирки, тераси на сгради, да не се стои под електропреносна мрежа и стълбове с високо напрежение, както и под дървета. Незакрепените предмети по балконите и прозорците на домове и офиси да бъдат обезопасени или временно отстранени.

Още вчера секретарят на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия разпространи предупреждение и до експлоатационните дружества и институциите, ангажирани с безопасността и сигурността на гражданите по време на кризи. В него се препоръчва да се предприемат мерки за повишаване готовността за действие при буря и силен вятър за оказване помощ на населението. Да се обърне внимание и на готовността на съответната техника.

От щаба са в готовност за действие при кризисна ситуация.

От областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ловеч, припомнят основните правила за безопасно поведение при обилни валежи и гръмотевични бури.

 

КАК ДА ДЕЙСТВАМЕ ПРИ РЕАЛНА ОПАСНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЕ

 

При възникване на опасност и/или наводнение незабавно позвънете на тел. 112. Съобщете вашето име, отчетливо и ясно кажете какъв е проблемът (наводнение, залети площи и др.), има ли пострадали или застрашени хора. Посочете адреса (населено място, квартал, улица, №, близка пряка) и не затваряйте телефона преди оператора.

При липса на телефон предупредете в общината или в кметството на най-близкото населено място и на намиращи се в близост хора.

Уведомете вашите близки, съседи и колеги за опасността.

 

КОГАТО СЕ НАМИРАТЕ В ДОМА СИ

 

Изключете газта и електричеството. Поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети, вещи, хербициди и химикали.

Вземете „Чантата за оцеляване”. Задължително вземете личните си документи, ценни вещи, пари (кредитни, дебитни карти), нотариални актове, застрахователни полици и други документи за собственост. Напуснете по най-бързия начин дома си. При невъзможност за напускане на сградата се преместете на най-горните етажи или на покрива. За положението си съобщете на тел. 112 или известете близките си за своето местонахождение. При пристигане на спасителните екипи поддържайте връзка с тях.

При невъзможност за евакуиране на животните отворете вратите на помещенията, където са затворени.

 

КОГАТО СТЕ НАВЪН

 

Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечете и се придвижете към най-близкото възвишение.

Не заставайте под/над мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе.

Не правете опити за пресичане, пресичайте бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ви. Пресичайте само

при спокойна вода.

Не пресичайте бързо течащи и залети площи без да сте подсигурени с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото.

Не пийте вода от наводнени водоизточници.

 

КОГАТО СТЕ В АВТОМОБИЛ

 

При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможно най-високото и безопасно място и изчакате спадането на нивото на водата.

Не спирайте на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

Не преминавайте през бързо течащи и залети площи, освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата ви.

 

КАКВО ДА ПРАВИМ, КОГАТО НИ НАСТИГНЕ ГРЪМОТЕВИЧНА БУРЯ

 

Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари.

Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка във водния басейн, бързо тръгнете към брега.

По време на пътуване с кола приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, може да се спукат.

Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение.

При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове може да ви причинят травми и наранявания.

1 коментар

  1. Сайтът напоследък заприличва на метео бюлетин.

Comments are closed.