ehootmelta405161Община Ловеч представя третото издание на Алманах за литература 2016 „Ехо от Мелта“. Това ще стане на 9 май, а творбите са посветени на делото на Св. св. Кирил и Методий и 115-ата годишнина от създаването на музиката на химна „Върви, народе възродени” от Панайот Пипков.

      Светите братя са покровители на Европа, денят им чества като свой празник и Ловеч – градът, в който се роди музиката на най-съкровения химн в прослава на словото и писмеността. Знак и съдбовност за един град, дал в историческото си битие интелектуалци, учени, музиканти от високо измерение.

„Ехо от Мелта“ 2016 е творчески проект, който условно може да бъде наречен „Слово за словото“.        В алманаха са включени 32 поетични творби на 3-ма автори от Ловеч и 17 от градовете София, Велико Търново, Варна, Пловдив, Червен бряг, Провадия, Свищов, Пазарджик, Севлиево и Перник. Чрез поетическото слово те се докосват до светли личности от историческото ни битие, задават тревожни въпроси, спорят със съвременниците, търсят безкрайните измерения на словото, различните превъплъщения на думите, оглеждат света през призмата на една вечна духовност.

Алманахът ще бъде представен на 9 май (понеделник) от 17.30 ч. в Камерната зала на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“