Детският алманах „Пъстра дъга“ 2016 г. беше представен на 26 януари вечерта на стилно и весело тържество в изложбена зала „Вароша“ на Художествената галерия – Ловеч. Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов връчи алманаси и поздрави първите двама от голямата група таланти.

В раздел литература това е Моника Иванова от 7 клас на ОУ „Христо Никифоров“ с преподавател Полина Георгиева. Моника е спечелила първо място и награда  пътуване до Брюксел от национален конкурс за есе на тема „Заветите на първоучителя Климент Охридски“.

Вторият отличен в раздела е Петя Стоянова от 11 клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“, която спечели основна стипендия от 500 лв. и ваучер за книги на стойност 200 лв.  от конкурса „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас“ за есе на тема „Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди душата си?“

Останалите алманаси бяха връчени от Иво Райнов – председател на постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания и международни отношения  към ОбС – Ловеч, д-р Димитър Димитров  – директор на Дирекция “Образование, здравеопазване, култура и туризъм”, и Соня Недкова – старши експерт по български език и литература в РУО – Ловеч.

Отличените са общо 87 ученици от пет училища, от Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК и от две народни читалища. Те са носители на първа, втора или трета награда през 2016 г. от международни и национални конкурси, състезания и олимпиади. Освен майстори на писменото слово има и таланти от областите изобразително изкуство, музика, танцово изкуство и наука. Всички те са представени в четвъртото издание на алманаха.

Освен от споменатите две училища имаше представители още от ОУ „Проф. Д. Димов“, Профилирана природо-математическа гимназия, ПГВМ „Проф. д-р Д. Димов“, Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Ловчанско читалище „Наука-1870“,  Ловеч и Народно читалище „Зорница 2010 – Нено Щрегарски”, Ловеч. Успехите донесоха заслужена радост и на преподаватели, директорите на училищата, секретарите на народни читалища и родителите, част от които бяха на тържеството.

Програмата започна с танца „Валенки“  на децата от Школа по класически балет „Пирует“ с ръководител Нина Суванджиева към НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ – Ловеч.  Със свои изпълнения се включиха още момичета от балет „Ралица“ при ЦПЛР – ОДК Ловеч, както и изпълнения на Кристина Цанкова, Ивайла Василева, Иванеса Илиева и други.

Алманахът „Пъстра дъга“ се издава ежегодно от Община Ловеч и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“, в навечерието на новогодишни празници. Целта е да се популяризират успехите на младите таланти и техните учители и да се мотивират младите хора да развиват своите способности. Инициативата е на Постоянната комисия по образование, наука, култура, младежта и децата към Общински съвет – Ловеч, стартирала  през 2013 г. Изданието е част от календара на културните събития на Община Ловеч.