delihamam2303151Община Ловеч предложи реставрираната по проект, финансиран от ОПРР, стара градска баня „Дели Хамам“ за включване в националното електронно гласуване в рамките на Националната кампания „Чудесата на България“ за 2015 г. Изпратени са снимков материал и кратка историческа справка за банята. Поканата е отправена от в. „Стандарт“ – организатор на инициативата. За това информират от пресцентъра на Община Ловеч.

Националният електронен вот в рамките на кампанията „Чудесата на България“ ще започне в края на юни и ще протече в три категории – археологически открития, културно-исторически атракции и съкровища.

Предложението на Община Ловеч е в категория 2, а именно – обектът да е реставриран, консервиран и социализиран по европейски и оперативни програми, да предизвиква широк обществен интерес и да има потенциал за включване в маршрути и за развитие на културния туризъм в България.

Мисията „Чудесата на България” започва през 2010 г. по инициатива на в. „Стандарт“, непосредствено след като екипът на големия български учен проф. Казимир Попконстантинов открива мощите на Св. Йоан Кръстител на остров Свети Иван край Созопол. Световната научна общност оцени находката като едно от най-големите археологически открия в областта на религиозната история.

В рамките на кампанията „Чудесата на България” в. „Стандарт” реализира мащабна издателска програма за популяризиране на символите от материалното културно-историческо наследство на родината ни. Автори на поредицата „Чудесата на България” са най-големите имена в българската история и археология, тя включва 18 книги с общ тираж над 150 000 броя.

Големите успехи на кампанията са:

  • превръщането на културно-историческото наследство в стратегически държавен приоритет
  • разработването на конкретни нови маршрути за културно-исторически туризъм
  • създаването на туристически пакети „Чудесата на България
  • издаване на специализирана литература за популяризиране на българското културно-историческо наследство, както и на туристически справочници и пътеводители за привличане на чужденци в България

3 коментара

  1. “Продава се средновековна крепост ново строителство. 200 лв. на кв. м. Юг-североизток, санитарните части гледат на запад. Разгърната застроена площ 780 кв. м., включително църква и паркинг. Масивно строителство с елементи от гипскартон. Хидро и топлоизолирана. Ток, ТЕЦ, телефон. За контакти – Мин. на култ. Екстри – два вампира и един Йоан Кръстител.”
    ……………………………
    “Обявата” е на политолога Даниел Смилов и е публикувана във “Фейсбук”.

    Тя е ироничен коментар на практиката да се строят наново крепости и други обекти по европроекти, без да се държи сметка за автентичността. Новата тенденция не беше отречена от министъра на културата Вежди Рашидов. На дебати за бутафорните реставрации в парламента той каза: “Смятам, че малко бутафория ще допринесе много за туризма. Иначе ще си останем с по три реда камъни долу на земята.”
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/03/25/2499184_citat_na_denia_prodava_se_srednovekovna_krepost_novo/

  2. Е чак пък да е чудо и да предизвиква широк обществен интерес….
    Всъщност предизвикваше.. От семка беше поникнало дърво на кубето..
    Тогава кмет Казанджиев не му беше до банята, станала от склад тоалетна и свърталище на наркомани..

Comments are closed.