kmettiholov901141-1Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво е присъден на община Ловеч, съобщават от администрацията. Това стана ясно от получено от кмета писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството. В него Лиляна Павлова посочва, че на 13-ото заседание на комисията за присъждане на Етикета на 11 март т. г. са разгледани подадените от общината документи, докладите на двама независими експерти за степента на прилагане на 12-те принципа за добро управление от Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа и резултатите от анкетно проучване сред гражданите. След което комисията е взела решение да присъди Етикета на община Ловеч.

     Етикетът представлява признание за успешното прилагане на принципите за добро демократично управление, качеството на предоставяните публични услуги и добрите практики при изпълнението на публичните политики във вашата община, се казва още в писмото на регионалния министър до кмета Минчо Казанджиев.

     Официалната церемония за връчване на Етикета е на 18 май в Пловдив в рамките на форума „Годишна среща на местните власти от Югоизточна Евмропа“, организиран от Националното сдружение на общините в Република България, Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа и община Пловдив.

     На заседанието си през юни м. г. общинският съвет даде съгласие община Ловеч да участва в Третата процедура за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Първите две процедури са проведени през 2011 г. и 2013 г., като България е първата държава – член на Съвета на Европа, която получи акредитация да присъжда на свои общини Етикета. Община Ловеч кандидатства за първи път.

     Етикетът за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа се присъжда за прилагани политики, дейности и мерки, които са резултат от работата както на общинския съвет, така и на кмета и на общинската администрация. Етикетът не се връчва само за дейността на кмета или само за дейността на съвета – той е за общината и за стремежа на ръководството й да отговаря на очакванията и нуждите на гражданите. Чрез него се гарантира, че управлението в дадена община отговаря на определени европейски изисквания за качество на предоставяните административни услуги.

     12-те правила за добро демократично управление на Съвета на Европа са честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

     Присъденият на община Ловеч Етикет е с период на валидност 2015-2017 г.

12 коментара

  1. Браво, евала другари…иновации, добро управление…от мен имате и едно вдигане на доходите на населението, повишаване на жизнения стандарт, все повече прииждащи хора в града, стоежа на три нови жилищни комплекса, две ядрени централи, Барак Обама ще реже лента на нов завод за самолети…..Абе малоумници, не ви ли е срам! Остана ли нещо от този град! Стремя се да си идвам все по-рядко, за да не гледам как хората едва преживяват. В 7.30 по центъра в събота видях 8 човека. Срам, срам и срам! Долни, мръсни кръвопийци в общината, а отстрани всеки се страхува да се обади, че трябва да ходи я в чужбина, я в “големите градове”. “Гознишките” и “продимчешките” ц***** скоро ще са мнозинство. Lovech Today, споделяте новината, а споделяте ли полученото признанието. Ако “ДА”, ще ми споделите ли иновациите, за които се говори, за да кажа на познатите в Ловеч да отидат да ги видят. Минчо, ако си мъж върни Европейския етикет. Това управление не заслужава и плюмка. А иновациите сигурно сте ги изнесли за Севлиево – под наем 🙂

  2. брях, да не повярва човек

  3. От много време съм го казвал и затова се махнах, и не съжалявам, жалко за хубавото ни градче, само тези крадци и циганите ще останат един ден.

  4. Жалко е шепа некадьрници,да си играят на политици,накрая само те ще си останат в Ловеч,но ще си имат влакче за разходка до крепоста,какво като няма заводи и инвеститори

  5. Биска, така е бате, всеки се е скрил в корубата и гледа сеира, е няма оправия.

  6. Блажени са вярващите. Нямат срама мамицата им.

  7. Кое му е доброто ?!
    Че хората избягаха ли

  8. звучи като първоаприлска статия…..

Comments are closed.