lalov410161По повод днешния рожден ден на учения Иван Лалов (78 г.) ръководството на Община Ловеч изпрати поздравителен адрес до почетния гражданин на Ловеч. В него се казва: „Като учен Вие минахте през всички длъжности в йерархията на Софийския университет – от преподавател до престижните два мандата ректор. И въпреки заетостта си никога не забравихте родния град –  гостувате често в Ловеч, помагате на нашата научна общност, поддържате старите си приятелства. И днес продължавате да давате пример и сила на младите поколения чрез фондация „Миньо Балкански”  и други форуми. За Вашия рожден ден Ви желаем много здраве и успехи,  сили и вдъхновение, лично на Вас и на цялото Ви семейство!“

Иван Лалов е роден на 4 октомври 1938 г. в Ловеч. Завършва Пълно средно смесено училище „Христо Кърпачев“ (1956) с отличен успех, а после – специалност физика на твърдото тяло в Софийския университет (1961).

Преподавателската си работа започва във Физическия факултет на Софийския университет като асистент (1961).

Чете лекции по основните курсове във физическия факултет: електричество и магнетизъм, оптика, физика на твърдото тяло, физика на кондензирани материи. Доктор на физическите науки (1988). Основните му научни интереси са в областта на теоретични изследвания на спектроскопия на кондензирана среда включително оптична активност. Автор на повече от 80 научни труда, учебници по физика за студенти и ученици, обзорни доклади и лекции по физика.   Декан на физическия факултет (1991-1993) и ректор на Софийския университет (1993-1999). Провъзгласен е за почетен гражданин на Ловеч от 11 май 1999 г.  заради принос в развитието на града.