Със званието “Почетен гражданин на Ловеч“ днес на тържествена церемония бе удостоен професор д. м.н. д-р Никола Владов. Той получи също „Символичен ключ на Община Ловеч“, статуетка „Ловешка крепост“ и  „Почетен медал на гр. Ловеч“ за огромния му принос в постигнатите съпоставими с европейско ниво постижения в чернодробните трансплантации, за  високия му човешки и професионален морал в дейността на българското здравеопазване и издигане престижа на Ловеч.

Със званието “Заслужил гражданин на Ловеч“ бе удостоен Найден Ангелов, като получи също почетна значка на гр. Ловеч и с почетен медал. Найден Ангелов е дългогодишен учител, общественик, допринесъл за издигане престижа на Ловеч в областта на културата и образованието.

С „Почетен медал на гр. Ловеч“ бяха удостоени Мишел Го – преподавател, дългогодишен, активен член на Асоциация  „Доверие България“, кинорежисьорът Иван Терзиев – създател на филмите „Мъже без работа“, „Силна вода“ и „Селцето“, и актьорът Стоян Георгиев – един от основателите на професионалния драматичен театър в Ловеч.

Три чуждестранни делегации пристигнаха за празника в Ловеч – от Берат (Албания), от Лотошино (Русия), и от Изяслав (Украйна).

Те са водени съответно от Члирим Бриску (Mr.Çlirim  Brisku)-  зам.-кмет на Берат(представител на кмета Петрит Синай), Екатерина Долгасова – кмет на Лотошински муниципален  район и Валентина Корнийчук – кмет на Изяслав.

И тримата гости бяха удостоени с „Почетна значка на гр. Ловеч“ за изключителен принос в развитието на дружеските и културни взаимоотношения.

По-късно на церемония в ресторант „Ловеч“ бяха връчени и наградите за „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ за 2016 година.  „Месокомбинат – Ловеч” АД – Ловеч, спечели наградите „Инвеститор на годината” и „Бизнесмен на годината” в категория „Големи предприятия”. Наградата за инвеститор връчи на изпълнителния директор Румен Андреев кметът Корнелия Маринова.  Андреев заяви, че не за първи път получава тези награди и че за тях най-важен е град Ловеч.

  В категория „Малки предприятия“- до 50 работници на трудов договор и годишен оборот до 5 хиляди лева – наградата отиде при „Матев- млекопродукт“ ЕООД. Наградата на собственика Владимир Матев бе връчена от Михаил Михайлов, председател на Съвета за икономическо развитие на Община Ловеч.

В категория „Средни предприятия“ – до 250 работници на трудов договор и годишен оборот до 15 хиляди лева – „Бонмикс“ ЕООД. Наградата  на управителя Илия Крачунов бе връчена от зам.кмета на Община Ловеч Цветан Георгиев.

В категория „Големи предприятия“ – над 250 работници на трудов договор и годишен оборот над 15 хиляди лева –  „Месокомбинат – Ловеч“ АД.  Наградата на управителя „Месокомбинат – Ловеч“ АД Румен Андреев бе връчена от председателя на Общинския съвет Петър Цолов. Предприятието повече от 20 години е сред най-големите предприятия в бранша.

„Матев- млекопродукт“ ЕООД получи и извънредна награда (кристал с инкрустиран герб на Ловеч) за принос в развитието на местния бизнес в сферата  млекопроизводството и по случай 25-годишнината си.

Същата награда получи и „Велга“ ООД  в лицето на Ивайло Дочев, връчена от кмета Маринова.

Официалното тържество започна от сутринта в и пред новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. Тук присъстваха Ловчанският митрополит Гавриил, депутатът Милко Недялков, областният управител Георги Терзийски, председателят на ОбС Петър Цолов,  чуждестранни гости.

В своето тържествено слово кметът Корнелия Маринова каза:

„Много рядко говоря пред толкова хора и това не е случайно. Ръководя се от принципа, че действителните отношения на ръководството на общината с гражданите включва много повече от говорене.

То  включва преди всичко вършете на работа. И това е главното в нашата дейност като екип, ръководещ  общината вече година и половина.“

Поздравителни адреси до Община Ловеч и кмета бяха получени от президента на РБългария Румен Радев, от председателя на Народното събрание Димитър Главчев и от министър-председателя  Бойко Борисов, както и от много други общини и институции.

В Ловеч пристигна и вицеконсулът на Руската федерация в Русе Алим Жаманов със съпругата си, за да връчи лично поздравителен адрес от името на консула.

По-късно кметът на Ловеч Корнелия Маринова проведе кратки срещи в кабинета си с посланика на Казахстан г-н Темиртай Избастин и с генералния консул на Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани.

Както е известно, Ловеч празнува в деня, когато църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий, небесни покровители на града край Осъм.

Довечера са спектакълът “Шоуто трябва да продължи” на НМТ “Стефан Македонски” – София и концертът на група “Фондацията” на площад “Екзарх Йосиф Първи”, след което има лазерно шоу и голяма празнична заря.

1 коментар

Comments are closed.