dobrovolecgodina512151По случай днешния Международен ден на доброволеца община Ловеч отличи доброволеца на годината от младежките организации. На церемония снощи грамота за най-активен доброволец връчи зам.-кметът Венцислав Христов на Владимир Веселинов от сдружение „Екомисия 21 век“. Другият отличен е Преслав Енев от Центъра за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“.
Отличията се присъждат за първи път. Всяка организация трябваше сама да определи кой заслужава да получи наградата. Откликнаха от „Екомисия 21 век“ и от Регионалната библиотека, в определения срок номинация не постъпи от БЧК.
Показвайки уважението си към многобройните инициативи на младите доброволци общината организира днес като малък жест на благодарност и посещение до Интерактивния музей на индустрията. Разходите за пътуването и входните билети за музея пое общината по плана за 2015 г. за изпълнение на Програмата за младежки дейности в община Ловеч.
Дирекцията „Образование, култура и туризъм“ в община Ловеч получи пък грамота за институция, най-добре работеща с доброволците през 2015 г. Това отличие е присъдено от Центъра за работа с доброволци към „Екомисия 21 век“. Наградата прие зам.-кметът Христов на традиционния бал на доброволеца на сдружението снощи.
Международният ден на доброволеца 5 декември се чества за първи път през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.
На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ.