Община Ловеч организира на 17 март, петък, среща с журналиста Христо Христов на тема „Защо е важно да не забравяме жертвите на тоталитарните режими?“. Срещата е насрочена в камерната зала на Драматичен театър – Ловеч от 17.30 часа, входът е свободен.

Ще бъде показан и едночасовият документален филм по книгата на Христо Христов “Секретното дело за лагерите” (1999), продукция на БНТ, продуцентско направление „Общество”.

Христо Христов е разследващ журналист и изследовател на архивите на комунизма и има дългогодишен професионален опит. Създател е на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com, автор на поредица книги като „Държавна сигурност срещу българската емиграция“ (2000), „Убийте „Скитник“ – българската и британската държавна политика по случая „Георги Марков“ (2005), „Тайните фалити на комунизма“ (2007) и други.

С това мероприятие Община Ловеч иска да поддържа гражданската съвест будна за историческата истина, за обективен прочит на близкото минало, като това се прави с убеждението, че само така е възможно национално помирение.

Не случайно срещата се провежда ден преди традиционното поклонение в памет на жертвите на концлагера край Ловеч, известен още като „Слънчев бряг”