teatar106121Община Ловеч одобри 11 проекта на външни изпълнители за включване в Културния календар за 2015 г. Подборът бе извършен на базата на правилата за разработване и финансиране на събития и дейности от Културния календар. Те определят начините за разработване на национални и местни празници чрез създаване на работни групи, включващи представители на учебните заведения, културните институти и други заинтересовани лица. Чрез тях се определят условията, редът и критериите за включване и финансиране на събития и дейности на конкурсен принцип. Според правилата за финансиране може да кандидатстват културни институти, регистрирани по Закона за закрила и развитие на културата, и читалища, регистрирани в Регистъра на народните читалища и читалищни сдружения съгласно Закона за народните читалища.

11 са подадените проектни предложения в общината, всички те са одобрени за включване в Културния календар за 2015 г.

Назначената със заповед на кмета комисия оцени и класира проектите. Общата им стойност е 85 015 лв, финансирането от общината е в размер на 59 520 лв.

Проявата, с която градът ни си върна културното самочувствие тази година, ще се проведе и през 2015 г. От 8 до 11 май Ловеч ще е домакин на Люляковите музикални вечери. Организатори са Драматичният театър и Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“. Общата стойност на проекта е 32 800 лв, община Ловеч ще предостави 29 700 лв, останалото е собствено участие на организаторите. Целта на проекта е отново да превърне Ловеч в сцена на професионалното музикално и танцово изкуство. Организаторите залагат нови срещи с актуални формации и творци. Предвидената програма е със силни спектакли и концерти. Предложената цена на билетите отново ще е условно ниска.

Следващият одобрен проект е фолклорният празник „Хоро под Стратеш“, който ще се проведе през юни догодина. Тук финансирането от общината е 1000 лв, общата стойност е 2455 лв, организатор е Народно читалище „Зорница 2010“. „Хоро под Стратеш“ е фолклорен празник, в който взимат участие колективи от цялата страна, донасяйки със себе си своята самобитност и характер. Всеки колектив представя пред зрителите две или три хора, като задължително едното е от областта, чиито представители са. По време на празника всички присъстващи имат възможност да се хванат на едно голямо хоро, без разлика дали са зрители или участници. Празникът няма конкурсен характер. Една от основните му цели е създаване на връзки между участниците от различни клубове.

В края на юни в Ловеч ще се проведе 11-ият национален пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“. Това е третият проект, включен в Културния календар за 2015 г. Организатор е сдружение „Синя зона“, стойността му е 3350 лв, които ще предостави изцяло общината. Авторите, поканени за участие, със средствата на живописта и в резултат на впечатленията и емоциите, породили се у тях от пребиваването в Ловеч, създават по две творби с мотиви от града ни. Пленерът завършва с изложба, част от работите остават собственост на общината.

Четвъртият одобрен проект е фестивалът „Дни на младата режисура“ с организатор Драматичният театър, общата стойност е 23 130 лв, финансирането от общината е в размер на 6000 лв. Фестивалът „Дни на младите в театъра“ се връща към предишното си наименование „Дни на младата режисура“. По този начин ще се обърне внимание конкретно на младите режисьори. Основна цел на фестивала е да открие, популяризира и подпомогне млади режисьори в театралното изкуство, като в рамките на своята програма представи пред публика техни първи професионални опити, подбрани от селекционер. Програмата на фестивала, който ще се проведе от 1 до 8 октомври догодина, има три направления: основна и съпътстваща, както и програма, включваща различни дискусионни срещи и уъркшопи. Основното намерение на организаторите е тази проява, осъществявана неравномерно през годините, да се превърне в биенале на младата режисура.

Както тази година и догодина театралният фестивал ще бъде съпътстван от музикалния фестивал на младежките духови оркестри и мажоретни състави. Организатор е Общинският детски комплекс, финансирането в размер на 7800 лв е изцяло от община Ловеч. Изпълненията на духовите оркестри от страната и мажоретките ще видим от 1 до 3 октомври. Проектът цели осъществяването на културен обмен на музикална основа, свързан с уважение към фолклора и възстановяване на традициите в българското музикално-духово наследство.

Проект печели и Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“, той е традиционни дни на книгата „Ловеч чете“, общата му стойност е 3820 лв, финансирането от общината е 3300 лв. Времетраенето на проекта е от 23 март до 1 ноември 2015 г. Посветен е на 145-та годишнина от създаването на библиотеката. Включва разнообразни дейности за всички възрастови групи, като идеята е да се представят съвременни български автори, да се повиши интересът към местни произведения и да се популяризира професията „библиотекар“, а чрез предвидените арт работилници да се стимулира и творчеството на учениците.

Ловчанското читалище има още три самостоятелни проекта, одобрени за включване в Културния календар идната година. Те са „Весел карнавал“ на 1 юни, куклената постановка „Дивите лебеди“, който малчуганите ще може да гледат в периода 1 юни – 20 декември, и Великденският фестивал на детската песен „Пеещо яйце“ на 3 април.

Идеята на „Веселия карнавал“ е забавление за децата по случай техния международен ден. Организаторите предвиждат освен участие на деца в карнавален костюм в шествие и изпълнение на песен, стих, танц, рисунка. В карнавала ще се включат и любителски детски формации. Общата стойност на проекта е 590 лв, подкрепата на общината е в размер на 460 лв.

С постановката „Дивите лебеди“ на Кукления театър към Ловчанското читалище организаторите си поставят за цел да достигнат до училищата и детските градини в селата на община Ловеч, които остават извън обсега на дейността на театъра. Спектакълът е по класическата приказка на Ханс Кристиян Андерсен и е подходящ за деца от предучилищна и начална училищна възраст. Стойността на проекта е 6210 лв, община Ловеч предоставя 3160 лв.

Великденският фестивал „Пеещо яйце“, който традиционно се провежда вече повече от десет години, има за цел да представи постиженията на детските вокални групи. Може да участват малки певци и от други населени места, проявата няма конкурсен характер. Община Ловеч ще финансира проекта с 600 лв, общата му стойност е 700 лв.

Парад на фенерите в град Ловеч е вторият спечелен от Общинския детски комплекс проект. Той ще се проведе на 23 май с участието на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав и ученици от начален и горен курс в училищата в град Ловеч, както и всички други желаещи. Парадът ще започне от храм „Св. Св. Кирил и Методий“, ще премине през транспортния мост и ще завърши пред СОУ „Панайот Пипков“. Там ще бъде поднесен венец на паметника на Панайот Пипков по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В рамките на проекта е предвиден и конкурс за най-добре изработен и най-оригинален фенер. Парадът ще завърши с дефиле в обратната посока и заря пред катедралния храм на центъра. Проявата ще бъде изцяло финансирана с 450 лв от община Ловеч.

3700 лв е подкрепата на общината за провеждането на концерта, посветен на 70-годишнината от края на Втората световна война – „Вечните руски песни“, с организатор Общинският духов оркестър. Целта е Ловеч да се включи в отбелязването на 9 май, деня, след който в Европа е установен мирът след години на изтощителна война, взела милиони човешки жертви. Освен Общинският духов оркестър в концерта ще вземе участие и група „Грамофон“.

Календарът на културните събития на община Ловеч реализира и подкрепя събития с местна значимост, с национално и международно значение, както и културни прояви, посветени на важни годишнини, национални, официални и традиционни празници, юбилеи на културни институти, художествени състави и личности. Изготвя се на базата на утвърдените от кмета Правила за разработване и финансиране на събития и дейности от Културния календар на община Ловеч. Тази година в него са включени седем проекта на външни изпълнители на обща стойност 52 455 лв, финансирането от общината е в размер на 39 000 лв.