lovechobshtina103121Община Ловеч отправя покана за обществено обсъждане на:

  1. Правилник за подпомагане на деца с изявени дарби в Община Ловеч.

       Обсъждането ще се проведе на 15.10.2014г. /сряда/ от 17:00 часа в заседателната зала на Община Ловеч.

       Проектът на Правилника и мотивите за изработването му са публикувани на интернет страницата на Община Ловеч www.lovech.bg и са на разположение в Центъра за услуги и информация на гражданите в сградата на Общината.

       Мнения, препоръки и предложения, свързани с Правилника се приемат до 14.10.2014г. /вторник/ на електронен адрес: obshtina@lovech.bg

        Допълнителна информация, справки и въпроси на тел. 068 688 298.

Проекта на правилника и мотивите за изработването може да намерите ТУК.

5 коментара

  1. Пример за това, колко са “загрижени” за децата и колко им пука изобщо на Мин Чо и БСП за тях. Децата са просто един пи ар инструмен и нищо повече.

    В неделя на Стратеш се е провело мероприятие за деца, организирано от младежкото БСП. Победителите в състезанието с велосипеди, МОМЧЕНЦА, са наградени от кмета с фибички, ластичета за коса и пръстенчета.

    П.П.: Някой вчера споменаваше да не намесваме Мин Чо в коментарите си преди 5 октомври.

    1. Да допълня списъка с грижа за децата – станалото вече известно предложение за кетърингово хранене в детските градини. Тихо, подмолно, безименно предложение разбира се водено от “грижата” за децата

  2. Благодаря, приятелю, ще го разпечатам и ще се запозная с него. Ако имам предложение, ще ти го пратя заедно с пълномощно да ме представляваш.

    На хартия нещата може и да изглеждат добре, но ако хората, които трябва да ги изпълняват, са слаби, всичката пара ще е в свирката.

  3. debelaka, ето ти проекта, остава само да направиш и предложенията си по него:)

    Проект! ПРАВИЛНИК ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ В ОБЩИНА ЛОВЕЧ

    Чл. 1. С този правилник се определят условията и редът за осъществяване на специална закрила на деца с изявени дарби, посещаващи детските градини, училищата и извънучилищните педагогически учреждения на територията на Община Ловеч. Правилникът е съобразен с разпоредбите на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на децата с изявени дарби, приета с постановление на Министерския съвет № 298 от 17.12.2003 година.
    Чл. 2. Право на специална закрила има всяко дете с изявени дарби в областта на науката, изкуството или спорта, посещаващо детските градини училищата и извънучилищните педагогически учреждения на територията на Община Ловеч в дневна или индивидуална форма на обучение до завършване на седми клас.
    Чл. 3. Специална закрила, съгласно този Правилник се осъществява от Кмета на Общината.
    Чл. 4. (1) Насърчаване на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби, се осъществява чрез стипендия. Мярката се осъществява след класиране на дете на първо, второ или трето място на национални или международни конкурси, олимпиади или състезания, включени в Националната програма на мерки за закрила на деца с изявени дарби.
    (2) Мярката по ал. 1 се осъществява чрез едногодишна стипендия в размер на 135 лева, месечно.
    Чл. 5. (1) Мярката по чл.4, ал. 1 може да бъде прилагана само за деца, посещаващи детските градини, училищата и извънучилищните педагогически учреждения на територията на Община Ловеч.
    (2) Искането се подава от родител/законeн представител на детето.
    Чл. 6. Общата сума на средствата, предвидени за отпускане по този правилник се одобрява от Общински съвет – Ловеч за съответната календарна година.
    Чл. 7. Закрилата на деца с изявени дарби се предоставя след представянето на следните документи:
    1. Искане, адресирано до Кмета на Общината за предоставяне на закрила по образец, съгласно Приложение 1.
    2. Копие от удостоверението за раждане на детето или на лична карта при навършени 14 години.
    3. Служебна бележка от учебното учреждение, което детето посещава, за съответната учебна година.
    4. (1) Копие от документ, удостоверяващ класирането на І-во, ІІ-ро или ІІІ-то място на посочените по-горе прояви за съответната календарна година.
    (2) Когато детето отговаря на условията по този Правилник за получаване на стипендия, се попълва декларация /Приложение 2/ от родителя/законния представител на детето, че детето ще получава само стипендията, по реда на този Правилник.
    Чл. 8. (1) Отпускането на стипендия става при следния ред:
    1. подаване на искане от родител/законен представител на детето до Кмета на Община Ловеч;
    2. заседание на Комисията по чл.9 и вземане на решение за подпомагане;
    (2) Предоставянето на средствата по този Правилник се извършва със Заповед на Кмета на Община Ловеч.
    Чл. 9. (1) Разглеждането на исканията за подпомагане се извършва от комисия, назначена със заповед на Кмета на Общината.
    (2) Комисията се свиква на заседания от председателя, който организира и ръководи провеждането им.
    (3) Заседанията на комисията са легитимни, когато присъстват ¾ от членовете.
    (4) Комисията заседава най-късно 30 дни, след постъпване на искане.
    (5) За всяко заседание комисията изготвя протокол. Отказите за подпомагане се мотивират.
    (6) Решенията се взимат с мнозинство повече от половината от присъстващите членове.
    (7) Решенията се вписват в протокол, който се подписва от председателя, секретаря и членовете на комисията.
    (8) При необходимост, по преценка на председателя, в работата на комисията могат да вземат участие и външни експерти.
    (9) Председателя, секретаря и членовете на комисията не могат да участват във взимането на решения, отнасящи се до предоставяне на закрила деца, които са в родствена връзка с тях.
    (10) Протоколите от заседанията на комисията /в оригинал/ се съхраняват в дирекция „Образование, култура и туризъм“ на Община Ловеч.
    (11) Въз основа на протоколите от заседанията се води Дневник за записване на деца с изявени дарби, на които е предоставена специална закрила, съгласно Приложение 3.
    (12) Съгласно взетите решения по чл. 9, ал. 6, комисията подготвя проекти на заповеди на Кмета на Община Ловеч, за предоставяне или отказване на специална закрила на деца с изявени дарби.
    (13) Същата комисия, при същите условия, разглежда исканията за предоставяне на закрила на деца с изявени дарби, съгласно Наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, приета с ПМС №298/17.12.2003г.
    Чл. 10. Получаването и отчитането на одобрените с решение на Общинския съвет средства за подпомагане, се извършват по реда, утвърден в Община Ловеч.

    Допълнителни разпоредби

    § 1. „Дете с изявени дарби” е дете, което е показало трайни способности и постижения в областта на науката, изкуството или спорта, надвишаващи постиженията на неговите връстници.

    Преходни и заключителни разпоредби

    § 1. Правилникът за подпомагане на деца с изявени дарби в Община Ловеч е приет с Решение на Общински съвет Ловеч на основание чл. 21, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на децата с изявени дарби, приета с постановление на Министерския съвет № 298 от 17.12.2003 година.
    § 2. Правилникът влиза в сила от 01.01.2015 г. след публикуването му по реда на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2011-2015 година.
    § 3. Промени в правилника се извършват с Решение на Общински съвет – Ловеч, което се публикува по реда на § 2.
    § 4. Контрола по изпълнението на този Правилник се осъществява от Кмета на Общината и/или определени от него лица.

  4. Можеше да сложите и китайската версия на правилника, да могат повече хора да го прочетат. Дайте по-ниска версия, не всички могат да отворят файла.
    Х,баво като намерение, дано не се превълне в типично ловешко изпълнение.

Comments are closed.