lekar1012131Община Ловеч съвместно с Регионалната здравна инспекция и регионалните колегии на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз и на Българската асоциация на професионалистите по здрави грижи обяви допитване до гражданите за номиниране на лекар на годината. Това се прави във връзка с връчването на барелеф „Свети Иван Рилски” – ежегодната персонална награда за признание на професионалния принос на лекар или зъболекар, практикуващ в община Ловеч.

Всеки гражданин може да даде своя глас, като пусне талон в нарочно обявени кутии, разположени на партера на МБАЛ – Ловеч, в Стоматологичната поликлиника и в общината. Предложения за лекар на годината дават и трите съсловни организации.

Изборът ще се направи според професионалния опит и квалификация на кандидата, научния му принос в медицината, приноса му за развитието на здравеопазването в общината и участие в  спасяване на хора при масови бедствия.

Номинации се приемат до 15 октомври т. г., награждаването ще се извърши на тържествена церемония по случай 19 октомври, деня на свети Иван Рилски Чудотворец, покровител на българските лекари.

Свети Иван Рилски е скромен отшелник от Рила планина, когото още приживе наричат земен ангел и небесен жител. Той е най-великият български светец, прекарал целия си живот в отшелничество, в пост и молитва за благополучието на хората, и в чието лице народът вижда покровител и застъпник пред Бога. Според преданието свети Иван Рилски е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно затова българските лекари са избрали светеца за свой покровител.

През 2014 г. лекар на годината стана д-р Веселина Неделчева Ачкова-Делчева.

2 коментара

  1. Минчо Казанджиев. В управляваната от него община болницата е в такова състояние, че болните се пренесоха в един по-добър свят, а здравите избягаха и така не остана никой да се разболява.

    Минчо Казанджиев – лекар на годината, десетилетието, лекар на двадесет и първи век, неканонизиран светец! Иван Рилски на днешния и утрешния ден! Прекарал последните дванадесет години от живота си само на пост (край общинската хазна) и молитви (към проверяващите). Чудесата, извършени от него, нямат чет – лекува и работи за благополучието на хората само с приказки, обилно нахрани приятели, побърка нормалните, изгони неверниците, опази града от външни инвеститори чрез своята благодатна сила!
    Именно затова е несменяем кмет на Ловеч, три пъти избиран за покровител от МЕСНОТО население, което успешно върви след него към заколение.

Comments are closed.