buditeli1610131Община Ловеч, Регионалният исторически музей и Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ обявяват конкурс за мултимедийна презентация, посветен на 1 ноември, Деня на народните будители. Тази година темите са две: „110 години от рождението на Любомир Пипков“ и „105 години от рождението на Димитър Димов“. Желаещите да участват представят една презентация по избор с времетраене не по-малко от пет и не повече от десет минути.

Право на участие в конкурса имат ученици от 10 до 19 г., срокът за представяне на работите е 22 октомври – в отдел „Краезнание“ на библиотеката. Класирането ще се извърши в две възрастови групи – от 10 до 14 години и от 15 до 19 години. Награждаването ще е на тържествена церемония по случай Деня на народните будители, тогава ще бъдат представени и отличените презентации. Победителите ще получат грамоти, предметни и парични награди.

Идеята на конкурса за 1 ноември е да се мотивират младите хора да научат повече за местната история и култура. Цели се популяризиране на делото на радетелите за църковна независимост, на основоположниците на читалищното дело, на личностите, оставили трайна диря в местното просветно и културно дело, на ловешките борци за национално освобождение, на дейците на науката, на личностите, градили духа на Ловеч.