biudjetoprr2206151Министерството на регионалното развитие и благоустройството предостави 1.4 млрд. лв. по ОПРР 2014-2020 г. на 39-те големи общини в страната, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За по-малко от 30 минути и само седмица след официалното решение на Европейската комисия за одобрение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството разпредели 1.4 млрд. лв. на 39 големи български общини. На официална церемония днес на местните власти бяха делегирани правомощия сами да избират и оценяват проектите, които да бъдат финансирани от програмата. С това се поставя реалният старт на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която връчи споразуменията на общините, определи новата им роля на междинни звена на Управляващия орган на програмата през периода 2014-2020 г. като голяма промяна. Тя посочи, че проектите и дейностите занапред трябва да бъдат реализирани в партньорство. Предстои общините да изготвят инвестиционните си програми, да направят подбора на проектите и да ги представят пред Управляващия орган за одобрение, обясни Павлова. Тя гарантира, че министерството ще предоставя на местните власти цялата им необходима подкрепа под формата на обучения, експертиза, указания, наръчници и всичко друго от което се нуждаят.

Това, че сега общините носят цялата отговорност за избора на проекти има и своите рискове, посочи министърът и подчерта, че ако те сгрешат, няма да могат да обвинят Управляващия орган на програмата в липса на съдействие. „Всичко е във Ваши ръце. Изборът, отговорността и рискът са Ваши“, допълни тя.

Лиляна Павлова със задоволство обяви, че България е първата от 28-те страни членки на Европейския съюз, която започва да разпределя най-много средства от Европейския фонд за регионално развитие за интегрирано градско развитие и то на пълен децентрализиран принцип. Тя съобщи, че предвиденият за тази цел ресурс е 54% от бюджета на ОПРР 2014-2020 г. или 22% от общия размер на средствата от ЕФРР за България. С това заставаме на първо място по изпълнение на картата за устойчиво и интегрирано градско развитие, която беше приета от 28-те страни членки на ЕС, посочи Павлова.

Целта на ОПРР 2014-2020 г., чрез ЕФРР, е българските градове да станат по-красиви, по-облагородени и по-добро място за живеене. В това се включват не само улици, тротоари, градска среда, паркове, училища и детски градини, но и културна, социална и здравна инфраструктура, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството. За да постигнат тази цел общините на 39-те големи български града получиха възможността самостоятелно да изберат как да влагат предоставения им ресурс от 1.4 млрд. лв.

Лиляна Павлова заяви, че ще разчита на тях и изрази убедеността си, че те вече имат капацитета, опита и знанията за това как да изпълнят ангажимента си.