prodimchec2801141Община Ловеч кандидатства за финансиране с две проектни предложения пред публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Те са за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в с. Малиново и за изграждане на довеждащ колектор и канализационна помпена станция в кв. Продимчец. Това са обекти, за които общината има пълна проектна готовност.

Общата стойност на проекта за Малиново е 2,150 млн. лв, а продължителността – 20 месеца, разделен е на два етапа. В селото от години, особено през лятото, се въвеждат режими на водоподаването (понякога пет дни седмично без вода), загубите на вода вследствие на остарялата и амортизирана мрежа са над 80 %. С предвижданата сега цялостната реконструкция на мрежата ще се преустановят режимите, ще се подобрят санитарно-хигиенните условия. Ще се осигури и възможност на община Ловеч да финансира ремонт и рехабилитация на уличната мрежа.

928 650 лв е заявеното финансиране по проекта за Продимчец, продължителността му е 6 месеца. Кварталът до 2008 г. е без изградена вътрешна канализационна мрежа. Проект за изграждането й е изготвен през 2005 г. По него е предвидено заради липса тогава на пречиствателна станция за отпадъчни води в Ловеч отпадъчните води да постъпват за третиране в локално пречиствателно съоръжение. След въвеждането в експлоатация на градската пречиствателна станция за отпадъчни води (2010 г.) е направена промяна в инвестиционните намерения по време на изграждането на канализацията на кв. Продимчец и вместо предвидената в проекта пречиствателна станция за отпадни води се проектира изграждане на довеждащ колектор, който да се заусти в градската канализация. Предвижда се отпадъчните води от вътрешната канализационна мрежа на кв. Продимчец да постъпят през черпателен резервоар в канализационна помпена станция, откъдето ще бъдат препомпени по напорен тръбопровод и през довеждащ колектор към новопроектиран и междувременно изграден канализационен участък, свързващ източната промишлена зона с градския колектор, да се отвеждат отпадъчните води към градската пречиствателна станция.

С реализацията на този проект се очаква подобряване на санитарно-хигиенните условия в квартала, превотвратяване на риска за здравето на живеещите там, преустановяване замърсяването на подземните води в терасата на преминаващата река Пордимска бара, както и уплътняване на капацитета на градската пречиствателна станция.

Община Ловеч съвместно с община Угърчин кандидатства и с проект за реконструкция на пътя Ловеч – Угърчин.

Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ е приета от правителството в началото на месеца.