redcrosslogo802131Община Ловеч и Областният съвет на БЧК – Ловеч, отправиха днес апел за подпомагане на пострадалите от наводненията в побратимения албански град Берат. Събират се пакетирани или консервирани храни, готови за консумация, без да е необходимо съхранението им в специализирани места като хладилници и други съоръжения, хигиенни материали – прах за пране, миещи и почистващи препарати, минерална вода, одеала, чаршафи, дрехи и обувки в добро състояние. Пострадалите имат спешна нужда и от оборудване и пособия, с които да отводнят залетите къщи и да почистят калта.

Даренията ще се приемат всеки работен ден от 10.00 ч. до 15.00 ч. в сградата на бившия дом на книгата – в пункт срещу офиса на сдружение „Взаимопомощ“. На разположение ще са и доброволците на БЧК за всякакво съдействие по събиране на помощта. Организаторите молят даренията да се предоставят сортирани по артикули.

Кампанията започва от утре, 13 февруари, и ще продължи до края на месеца. Тя се породи от зов за помощ, отправен от кмета на Берат Фадил Насуфи до кмета на Ловеч. В писмото на Насуфи се казва, че ситуацията продължава да се влошава след наводненията, причинени от река Осуми през последната седмица в предградията на град Берат и близките села. Много хора са загубили всичките си мебели, стоки и добитък, къщите им са наводнени. Нещата стават все по-зле заради продължаващите дъждове и снеговалежи, хората не могат да се приберат по домовете си.

Кметът Минчо Казанджиев и директорът на Областния съвет на БЧК в Ловеч Цветомира Георгиева призовават към солидарност. Нека бъдем съпричастни и помогнем с каквото можем в спешен порядък, се казва в съвместно тяхно изявление. Апелът е отправен и към гражданите, и към бизнеса.