Има пълна готовност да се посрещнат евентуални екстремни зимни предизвикателства в общината, стана ясно на 5 януари на извънреден брифинг на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Участие взеха още заместник-кметът инж. Ивелина Радевска представителите на фирмите, ангажирани със снегопочистването.

В дейността на „Еко“ ЕАД, което се грижи за градските улици, има нови моменти, съобщи изпълнителният директор на общинската фирма Павлин Иванов. Основните улици на Ловеч вече се третират с агресивни противообледителни препарати на основата на магнезиев хлорид, които не позволяват да замръзне асфалта и се почиства по-лесно. Особено внимание се обръща на ветровитите места, които се заледяват първи и опасно (мостове, крайречни улици).

Вторият момент е, че са взети мерки за снегоизвозване на основната маса сняг по основните централни пътни артерии в града.

Снегопочистването започва при натрупан сняг от пет см, уточни Павлин Иванов. Централните улици ще се чистят до „черно“, както стана при предишните два снеговалежа. Малките улиците с по-лоша настилка ще се почистват до състояние, за да са проходими.

Шофьорите да не се опитват да минават пред трите снегорина и да изпреварват, когато се чисти снега, а да изчакат пет минути, помоли Павлин Иванов. Сега сме принудени да охраняваме с наши коли почистването, посочи Иванов. При по-голям сняг ще бъдат затваряни за кратко време някои улици, за да се почистят качествено.

„Еко“ ЕАД разполага със седем снегопочистващи машини, има и две в резерва, а други две коли са пригодени са разпръскване на разтвор.

Наскоро са получили четири нови малки роторни снегорина – бързи и евтини, които ще подсилят почистването.

„Инфрастрой“ ЕООД Плевен, която има договор за почистване на междуселищните пътища, разполага с 18 машини, като има допълнителен резерв с договори за още машини в случай на екстремни ситуации, съобщи Боян Иванов от плевенската фирма. Изготвен е план за затваряне на по-незначителни пътища за по-късно почистване при голям снеговалеж, посочи Боян Иванов.

Беше припомнено как миналата зима селският път между Йоглав и Тепава не можеше да се чисти поради обрастване, с много надвесени и счупени клони. Сега всички междуселищни пътища бяха навреме изчистени и изрязани от пречещи клони.

Нашите партньори и при двата снеговалежа досега се справиха много добре с обстановката, изтъкна кметът Корнелия Маринова. Почистването на тротоарите пред магазини, офиси и частни домове остава грижа на стопаните, припомни на финала кметът.

6 коментара

  1. Кирил Георгиев
    Иванов,какво стана с “почистването до ЧЕРНО”?
    Черната вакса ли свършихте в “Еко”ЕАД,та сега сте боядизали улиците с модерното зимно ПУХКАВО бяло?!
    Един ден Иху.у-у,а сега тихо и БЯЛО!
    Когато заявяваш,че ще правиш нещо,трябва да си сигурен,че МОЖЕШ! Инак ставаш по-лек от снежинка!

  2. Централните улици ще се чистят до „черно“, както стана при предишните два снеговалежа.

    За сега не виждам някъде в града да е направено.

  3. Кирил Георгиев
    Явно опитът учи!Всички служби са готови за тежките метеоусловия.
    Но ,както винаги, гражданите няма да се задействат с почистването на тротоарите пред имотите си.Дано да не съм прав този път!Срамно ще е,когато общината и фирмите си вършат работата,ние да гледаме през прозорците”как върви” и само да мрънкаме.

Comments are closed.