lovechobshtina103121Община Ловеч създаде 223 работни места през 2013 г. Данните бяха обобщени на последното за годината заседание на Обществения съвет по социално подпомагане към общината, проведено в края на ноември. Предоставена бе информация за изпълнението на четири проекта, финансирани по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, и програмите за временна заетост през 2013 г.

В рамките на проектите социалната услуга „Личен асистент” се предоставя на 104 лица с увреждания, 16 от които деца, „Домашен санитар” и „Социален асистент” на 77 лица с трайни увреждания и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване, 4 от които деца. Общо 100 безработни лица са назначени на длъжностите „личен асистент”, „домашен санитар”, „социален асистент” и „социален работник”. Утвърдените професионални приемни родители са 16, като при 13 от тях са настанени 18 деца.

По проект „Нови възможности за деца и младежи с увреждания в община Ловеч чрез предоставяне на социални услуги от резидентен тип” община Ловеч сключи трудови договори с 49 лица, класирани след извършен подбор през ноември, за назначаване на екип по деинституционализация и персонал за трите Центъра за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище за деца и младежи с увреждания, изградени по другия проект на общината – „Осигуряване на ефективна социална инфраструктура, предлагаща услуги на деца в риск в община Ловеч“.

Община Ловеч е осигурила временна заетост на 61 лица по програми през годината. По Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” на длъжност „общ работник” са назначени 30 безработни, по Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания – двама безработни с трайни увреждания, по Националната програма „Нова възможност за заетост”- пак двама, по Регионалната програма за заетост 2013 – 12 безработни. По проект „Подкрепа за заетост” е осигурена временна заетост на 15 лица на длъжност „пазач невъоръжена охрана”, „работник поддръжка” и „технически сътрудник”.