Към момента в община Ловеч функционират  21 социални услуги. До края на програмния период на оперативните програми общината ще предоставя 28 социални услуги. Това съобщи Мая Василева, началник отдел “Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт” в общината.

От 2003 година до сега Община Ловеч изпълнява последователна политика за разкриване, развитие и предоставяне на социални услуги на нуждаещите се граждани от общината. Тази политика е в синхрон със законодателството и с националните приоритети на социалната политика в Република България.       

Изграден е комплексен модел за планиране, разработване и осигуряване на услуги на областно и общинско равнище, насочен към гарантиране изграждането на по-ефективна и ефикасна система за предоставяне на социални услуги и използването на съществуващите национални програми и финансовите инструменти на Европейския съюз. Следват се основните човешки права, утвърдени в международните документи и конвенции за защита на правата на човека и основните свободи,  както и за правата на детето. Целитe са превръщането на община Ловеч в община с достъпни, разнообразни и качествени социални услуги, които допринасят за добро качество на живот, зачитане на личното достойнство, максималната самостоятелност, пълноценната реализация на  хората и общностите в риск. Изпълнява се в процес на партньорство между заинтересованите страни – Областна администрация, Общинска администрация и Обществен съвет за упражняване на обществен контрол при осъществяване на дейностите по социално подпомагане, териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане (АСП), местни структури на централната държавна власт, доставчици на социални услуги и местни граждански организации (НПО).

Предизвикателствата, пред които сме изправени в областта на социалните услуги и които оказват влияние върху тяхното качество са свързани с:

  • преодоляване на неравномерното разпределение на социалните услуги;
  • подобряване на планирането на услугите в отделните сектори, включително на регионално ниво, както и на съгласуваността при планиране;
  • необходимост от разнообразяване на социалните услуги, мобилност;
  • ориентиране към конкретните потребности на лицата;
  • подобряване на достъпа до социални услуги;
  • необходимост от подобряване на системата за финансиране на социалните услуги и др.

Динамиката в сектора на услугите и непрекъснато нарастващите потребности на различните рискови групи от качествени социални услуги изискват прилагане на мерки за създаването на:

  • гъвкави социални услуги, отговарящи на индивидуалните потребности;
  • ясно регламентирани стандарти с обективни и измерими показатели за качество на социалните услуги;
  • системи за мониторинг и контрол на ефективността и ефикасността на предлаганите услуги;
  • обективна оценка на потребностите и подпомагане и консултиране на потребителите при избора на услуги;
  • възможности за прилагане на иновативни подходи и предоставяне на интегрирани услуги за превенция и преодоляване на социалното изключване;
  • устойчив механизъм за финансиране на социалните услуги.

Към момента в община Ловеч функционират  21 социални услуги.

От тях 17 са държавно-делегирана дейност – Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, Дом за стари хора, Дневен център за деца и младежи с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с психични разстройства,  Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост, два Центъра за настаняване от семеен типа за деца без увреждания и два Центъра за настаняване от семеен типа за деца и младежи с увреждания, две Защитени жилища за пълнолетни лица с физически увреждания, Защитено жилище за лица с психични разстройства, Защитено жилище за лица с умствена изостаналост и Наблюдавано жилище за младежи напускащи социалните услуги за деца, Центъра за социална рехабилитация и интеграция и Центъра за обществена подкрепа.

Три социални услуги се финансират със средства от общинския бюджет – Домашен социалн патронаж, Звено за социални услуги в домащна среда и Клубове на инвалида, които са девет на територията на общината.  Услугата «Приемна грижа» се предоставя чрез безвъзмезднто финансиране на ОП РЧР и в партньорство с Агенцията за социално подпомагане.

Предоставят се и услугите «личен асистент», «социален ассистент» и «домашен помощник», чието финансиране се осигурява от държавния бюджет, отново в партньорство с АСП.

Социалната услуга „Приемна грижа“ продължава да се предоставя от Община Ловеч в рамките на споразумение с Агенцията за социално подпомагане, с безвъзмездното финансиране на ОП РЧР 2014-2020 година. Към момента в общината в 10 приемни семейства са настанени 13 деца за отглеждане и възпитание. Предвижда се дейностите по проекта да приключат през 2020 година, след което услугата ще се предоставя като държавно делегирана дейност, чрез бюджетите на общините.

В края на 2018 година капацитетът на социалните услуги в община Ловеч е 713 места, а ползватели на услугите са 929 лица, като само чрез социалните услуги в домашна среда, които се предоставят от Домашния социален патронаж през 2018 г. са обхванати над 520 лица. Доставка на топла храна получават  320 човека. В 9 малки населени места на община Ловеч се обслужват около 120 жители от тях. Услугите «личен асистент», «социален ассистент» и «домашен помощник» получават 200 нуждаещи се деца, възрастни и хора с увреждания, затруднени в самообслужването.

От първи септември 2019 година социалната услуга «Личен асистент» ще се предоставя като държавно-делегирана дейност с единен стандарт за издръжка, който ще покрива разходите за работна заплата и осигуровки. В момента се работи и предстои да бъде утвърден от АСП капацитета на тази услуга за Община Ловеч. Предвижда се за всяко нуждаещо се лице да се изготви индивидуална оценка на потребностите и възможност да получава до 4 часа дневно подкрепа в дома.

Социалната услуга «домашен помощник» ще продължи да се предоставя от Звено за социални услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж, която услуга се заплаща, съгласно Наредбата за местните такси и цени на услуги в община Ловеч. Към момента капацитетът на тази услуга е 30 места.

От началото на 2019 година, в изпълнение на Националния план за дългосрочна грижа, Община Ловеч е в процес на подготовка на проектно предложение по процедура, чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.040 “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2” на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 година.

Общата цел на операцията е подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ (материален и кадрови) капацитет за предоставянето им.

Специфичната цел на операцията е да се изгради модел за патронажни грижи за възрастни хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и към хора с увреждания и техните семейства, хора, които нямат близки и за които има социална необходимост от почасови услуги, с цел осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в техните домове. В момента се събира информация за нуждаещите се лица и желаещите да получават услуги по проекта от всички населени места на територията на общината. Ще се извърши и оценка на ползващите към момента такива услуги към Домашен социален патронаж. Ще се изготви анализ, въз основа на който да се определят целевите групи потребители, както и да се предвиди назначаването на необходимия брой медицински лица и социални асистенти за обезпечаване на дейностите по проекта. Предвиденият бюджет за община Ловеч е в размер на 384 482 лв., седми по големина за цялата страна.

През месец декември 2018 година, Общински съвет – Ловеч даде съгласие за осъществяване за партньорство със Сдружение „Граждански инициативи – Ловеч“ за кандидатстване с проектно предложение по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG05M9OP001-2.032 „Социално включване в общността” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. Процедурата се реализира в рамките на приоритетна ос № 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“ на ОП РЧР 2014-2020 г. Целта е да се създадат предпоставки за активно социално включване и включване на пазара на труда на хора с увреждания и на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства, вкл. деца чрез предоставяне на комплексни интегрирани междусекторни услуги. Той е разработен в отговор на необходимостта от предоставянето на подходи за преодоляване на бедността и на социалното изключване, които да послужат за подобряване на достъпа до заетост и предоставяне на възможности за трудова реализация на хората с увреждания, както и до връщането на пазара на труда на членове на семействата, полагащи грижи за зависими членове. Чрез изпълнението му на лицата от уязвимите групи в община Ловеч ще се предоставят целенасочени действия за разширяване на възможностите им за независим и самостоятелен живот и повишаване на мотивацията и възможностите за участие в заетост. Операцията допълва и надгражда мерки, изпълнявани от Община Ловеч, финансирани по ОП РЧР 2007-2013, свързани със социално включване на уязвими групи.

Продължава успешното изпълнение на Проект „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в гр. Ловеч“, с безвъзмездната финансова помощ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020г. Договорът е подписан на 29.01.2018 г. Продължителност на проекта е 20 месеца /29.01.2018 г. – 29.09.2019 г./. Изграждат се три нови социални услуги за деца и младежи – Дневен център за деца с увреждания и техните семейства, с капацитет 30 места и възможност за 60 места предоставяне на почасови услуги, Преходно жилище за деца и младежи с капацитет 8 места и Наблюдавано жилище за младежи с капацитет 6 места. Предвижда се и ремонт и оборудване на нови помещения за нуждите на Центъра за обществена подкрепа, което ще създаде условия за разширяване и надграждане на дейността му с места за кризисно настаняване и увеличаване на капацитета на услугата. Общата стойност на проекта е 939 989.18 лв. /БФП/. С неговото изпълнение се гарантира успешното реализиране на втория етап от процеса по деинституционализацията на децата в Република България. В новоизградената за това материална среда ще се реализират мерки по предоставянето на услугите, които ще се финансират в рамките на 12 месеца безвъзмездно по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г.

На 9 януари 2019 година беше подписан нов договор с ОП „Региони в растеж“ по Проект „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания в гр. Ловеч“. Продължителност на проекта е 20 месеца /09.01.2019 г. – 09.09.2020 г./. Общата стойност на проекта е в размер на 569 980.45 лв. Ще се изгради нов Център за грижа за лица с психични разстройства с капацитет 15 места. Същият ще се обособи на територията на Държавна психиатрична болница в гр. Ловеч на мястото на недостроена сграда, която беше предоставена с решение на МС в собственост на Община Ловеч за нуждите на проекта. В новоизградената материална среда ще се реализират мерки по предоставянето на услугите, които ще се финансират в рамките на 12 месеца безвъзмездно по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г.

Предстои екипът на Община Ловеч да подготви две проектни предложения за осъществяване на държавните и общински приоритети в сферата на деинституционализацията на деца и възрастни с увреждания.

С изпълнението на започнатите и предстоящи социални проекти в общината до края на програмния период на оперативните програми и осигуряването на необходимите финансови средства за това от държавния и общинския бюджет, ще се осигури възможност да се предоставят 28 социални услуги за всички нуждаещи се деца и техните семейства, както и за възрастните и хората с увреждания от община Ловеч.

Както и до момента, отговорно ще се изпълняват всички мерки в контекста на новото социално законодателство и предстоящите негови промени.

6 коментара

  1. Хапките са големи, дъвчете внимателно, защото идва момент, че пресядат!

  2. Ех тази безкрайна хранилка. Несменяемата г-жа Мая. Сигурно защото е невероятен професионалист.

    1. Цвети друга,акато нея няма никъде по света да знаеш.
      ЧНГ!

  3. Функционират, в смисъл пълнят нечии джобове. Знам чии.

Comments are closed.