lovechobshtina103121След внесената в края на миналата седмица от родители подписка срещу затваряне на кухните в детските градини и преминаването на кетъринг, по инициатива на директорите на детските заведения, от пресцентъра на Община Ловеч разпространиха днес следното съобщение до медиите:

При въвеждане на нов вариант досегашните социални облекчения в таксата се запазват

 Всяка детска градина сама ще определи организацията на храненето, като за това ще се произнесат и родителите. Законът за народната просвета (чл. 41б, ал. 7) дава право на директорите като второстепенни разпоредители с бюджет да се разпореждат със средствата на детската градина, в това число и за храненето. С решение на общинския съвет в Ловеч всички детски градини в общината от миналата година прилагат системата на делегиран бюджет. Пак според разпоредбите на Закона за народната просвета (чл. 36, ал. 1, т. 5) общината осигурява и контролира условията за столово хранене, организирано в съответствие с изискванията, определени в наредба на министъра на здравеопазването.

В писмо до директорките на детските градини кметът Минчо Казанджиев препоръчва при определяне на организацията на хранене да се вземе мнението на родителите и иска до 3 октомври да бъде уведомен за избрания вариант и за необходимата от общината помощ. Всеки избран вариант ще бъде подкрепен от община Ловеч, която ще съдейства при провеждането на всички процедури за реализирането му, заяви кметът.

Тази седмица продължават родителските срещи за обсъждане на различните варианти за хранене. Довечера е родителската среща в ЦДГ „Радост“, утре – в ЦДГ „Зора“ и ОДЗ „Слънце“, и в четвъртък – в ЦДГ „Първи юни“. Вече е проведена родителска среща в ЦДГ „Мария Сиркова“, в останалите детски градини – ЦДГ „Снежанка“, ЦДГ „Детелина“, ЦДГ „Люляче“ и ОДЗ „Кокиче“, директорките ще проведат анкети с родителите.

Още през март т. г. в писмо до кмета всички директорки предлагат приготвянето на храната да се извършва от една кухня-майка. Според тях тя би могло да бъде самостоятелно звено, както е в детските ясли, и посочват за нея помещения в ОДЗ „Слънце“. След проверка в края на август от назначена от кмета за това комисия става ясно, че предлаганите помещения не отговарят на изискванията за кухня-майка, а общината не разполага с друг подходящ кухненски блок, пък и разходите няма да бъдат намалени. В състава на комисията влизат представители на община Ловеч и на детските градини.

Обособяването на кухня-майка в момента е финансово и организационно неприемлив вариант, е изводът, направен в началото на септември на съвместна среща между директорките на детските градини и ръководството на община Ловеч. На тази среща са изнесени данни от счетоводствата на детските градини за разходите за хранене през 2013 г., според които средната себестойност на един храноден при сегашната организация на хранене е 2,87 лв. Коментирана е примерна оферта от кетъринг фирма, според която стойността на един храноден е в рамките на 2,80-3.00 лв. На срещата директорките се обединяват около варианта за прилагане на единна дневна цена на храната за всички обекти, в т. ч. и за детските градини от Ловеч с групи по селата, при решение за прилагане на кетърингово хранене. Тогава те изразяват и становището, че е необходимо още време за обсъждане на възможностите за различни варианти на организация на храненето и на процедури за обществена поръчка.

Доставянето на готова храна за всички детски градини на територията на община Ловеч може да оптимизира разходите за персонал и да намали разхода на средства от стандарта за финансиране на делегираните от държавата дейности. Така част от тежестта на разхода за хранене на децата при съпоставима, близка или почти еднаква себестойност на един храноден, при старата и новата организация на храненето се прелива от държавния към местния стандарт за издръжка. Това е извод от доклада на назначената през лятото от кмета комисия за извършване на проверка в детските градини с цел установяване състоянието на приема на деца в групите на ЦДГ/ОДЗ. Членове на тази комисия са началникът на отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ в община Ловеч Пламен Митев, общинският съветник Доротея Цанкова и Янка Иванова, старши експерт по предучилищно възпитание в РИО – Ловеч.

Против кетъринговото хранене се обявяват 61 родители на деца от всички детски градини, внесли подписка за това в община Ловеч.

Независимо от това кой вариант на организация на хранене ще бъде избран, ще се запазят досегашните социални облекчения в таксата за ползване на детска градина. Без промяна ще остане и контролът по храненето от съответните здравни органи.

В община Ловеч функционират седем целодневни детски градини и две обединени детски заведения, в които се отглеждат и възпитават 1183 деца в 49 групи.

2 коментара

  1. „НАРЕДБА № 6 ОТ 10 АВГУСТ 2011 Г. ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА НА ВЪЗРАСТ ОТ 3 ДО 7 ГОДИНИ В ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ
    В сила от 15.09.2011 г. Обн. ДВ. бр.65 от 23 Август 2011г.
    Издадена от Министерството на здравеопазването

    Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат изискванията за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години, организирано на територията на общински, държавни и частни детски заведения.
    (2) Изискванията на тази наредба се прилагат за организираното хранене във:
    1. детските градини;
    2. специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца, в които се отглеждат деца на възраст от 3 до 7 години (домове за деца, лишени от родителска грижа, домове за деца с физически увреждания и домове за деца с умствена изостаналост);
    3. детските лагери за деца на възраст от 3 до 7 години.
    (3) Изискванията на тази наредба се прилагат и в училищата по отношение на организираното хранене на децата от подготвителните групи, при целодневна организация на предучилищната подготовка.

    Чл. 4. При приготвянето на храна в заведенията по чл. 1 участва най-малко едно лице с образование или квалификация в областта на хранителните технологии.”

    Разпоредбата на чл. 4 изключва приготвянето на храна извън заведенията по чл. 1 ( в нашия случай – общински детски градини) от което може да се направи извода, че директорките на детските заведения от общината поискали да закрият кухните в детските градини нарушават нормативната уредба, по която работят и следва кмета да издаде незабавно заповеди за освобождаване от работа, тъй като застрашават живота и здравето на ловешките деца.

  2. Нещо не ми е ясно, ама може и да съм тъпо парче. Много кухни по градините не става – неизгодно е. Една кухня за всички на общинска издръжка – не става, скъпо е, няма къде /всичко хубаво вече се продаде/. Да се даде на външна фирма на същата и по-висока цена, без контрол от никой и нищо – ОК.
    Тази фирма къде ще готви, кой, къде и как ще разсипва храната. Опаковки, заплати, осигуровки, наеми, терена кой ще го контролира /опазил господ децата ни ако се контролира като и другите ОП/, ами порциона, съставките, менюто?
    Ами къде са законите в тая държава?
    Ще чакам кмета да ни обясни как стават нещата, може би като със сметоизвозването.

Comments are closed.