asenovci506131Община Ловеч си връща изработения преди повече от 20 години паметник “Подписване на мирен договор с Византия в крепостта Ловеч от Асеневци”. Тази седмица експертна комисия, назначена със заповед на кмета, ще направи оглед на място за ситуирането му. С предложение за това е излязъл Общинският експертен съвет по устройство на територията.

Паметникът на Асеневци е изработен по поръчка на общината  от скулптора Георги Гергов. Понастоящем се намира в леярната на Съюза на българските художници в София, кв. Илиянци. Причината скулптурната композиция да не бъде транспортирана и монтирана толкова години е липсата на подходящо място за нея. Паметникът е изработен от гранит, размерите му са 5 м. на 5 м. и дебелина 1 м.

Определеното от комисията място за монтаж на паметника ще бъде съгласувано с Министерството на културата съгласно Закона за културното наследство.

През 2013 г. се навършват 826 години от победата на братята Асен и Петър над Исак II Ангел и подписването на мирния договор с Византия, с който се слага началото на Втората българска държава.