vlakche2207152Общината получи финансова корекция в размер на 307 571.33 лв. във връзка с проверката на проекта с т.нар. „атракционно влакче“, съобщи днес на пресконференция кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

С документа, издаден от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова , приключва сигнал № 1834 от регистъра за нередности на Главна дирекция „Градско и регионално развитие“ във връзка с разходите по договор  от 03.09.2014 г с изпълнител ДЗЗД „Еврогеймс“ – Варна. Става дума за изпълнение на дейност  „Доставка на атракционно влакче“ по проект „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч“ по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013. Извършеното нарушение е по три точки от регламентите на европейските органи за контрол.

С писмото се приканва общината в срок от 14 дни от получаването на писмото  да  възстанови на Управляващия орган на ОПРР доброволно сумата 307 571.33 лв.(с ДДС), представляваща верифицирана и изплатена безвъзмездна финансова помощ и съставляваща дълг на бенефициента. В противен случай започват да се начисляват лихви.

Многобройни са несъответствията между поръчката и доставката, като само при техническите параметри на влакчето те са  шест на брой – включително маса, дължина, височина, ширина и т.н.

Документът в обем от 60 стр.  недвусмислено доказва вината на Община Ловеч с кмет Минчо Казанджиев по тази поръчка, като поръчителят не само не е отстранил единствения кандидат, но го и направил печеливш.

С резолюцията на кмета Корнелия Маринова докладът е изпратен на Окръжна прокуратура.

„Досега за същото влакче веднъж сме платили 35 000 лв. финансова корекция за допуснати нередности при провеждането на обществената поръчка. Платили сме и близо 60 000 лв. собствено участие при закупуване на влакчето ( 299 000 лв. беше безвъзмездната финансова помощ). Сега трябва да платим още 307 571.33 лв. и всичко излиза близо 400 000 лв. Тези пари са за сметка на данъкоплатеца, който получи „знаменитото“ влакче, което даже не може да се движи по уличната пътна мрежа, защото не е регистрирано като МПС. Има срещу кого да бъде заведено дело за тези загуби, но същевременно ще изпразним хазната с тази корекция“, каза в заключение Корнелия Маринова.

6 коментара

  1. Тоест цялата цена на влакчето е за сметка на общината ? И това само корнелия да наклепе предшественика си ? ама корнелия не ги вади от джоба си и ако не осъди минчо , значи лови вещици .

  2. Ма голямо ВЛАКЧЕ. Ама за фестивала Бардфест, че се закри понеже няма как да се плячкосват от там пари никой нищо не пише.

    1. Няма как да има фестивал, когато се плащат 300 000лв за бутафорна атракция.

  3. Може ли някой от новото ни общинско ръководство да ми припомни кой орган и кой точно служител в този орган верифицира /в превод на ясен български език – упражни конрол и разреши/ плащането на близо 360 000 лв.за влакчето.
    Защо ми е останал”спомена”,че това беше ръководителката на същия този управляващ орган,ДЕНИЦА НИКОЛОВА,която беше особено щастлива при първото пускане на влакчето в Ловеч и се вози в наго
    /виж засмяната Николова с кмета Казанджиев на снимката с влакчето в двете предходни публикации за това влакче на Иво Райнов/. Сега същата тази Д.Николова отрича собственото си верифициране за разходите и е подписала писмато до общината за връщане на сумата.
    О, времена,о, нрави?!

Comments are closed.