d.dimov2801141На четвъртото си заседание за годината Общественият съвет по въпросите на културата и културното наследство към община Ловеч днес ще обсъди проект на статут, правилник и други материали за учредяване на Национална литературна награда за цялостно творчество на името на проф. Димитър Димов. Предложението е на Съюза на българските писатели (СБП) и на проф. Банко Банков, член на обществения съвет.

     Големият български писател и драматург е роден в Ловеч преди 105 години. СБП предлага наградата да бъде учредена в чест на годишнината. В проекта на правилника се предлага наградата да се връчва на всеки три години в две категории – белетристика и драматургия, и да включва специално изработена статуетка, грамота и парична сума. Предвижда се носителят на Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ да се обявява на 25 юни – рождената дата на писателя, и да се връчва от кмета на община Ловеч или от председателя на общинския съвет на първата есенна сесия през септември на същата година.

     Общественият съвет по култура ще обсъжда още идея за реставрация до покрив на базиликата в Ловешката средновековна крепост. Материалите са изготвени и внесени за разглеждане от арх. Петко Еврев и проф. Банко Банков. Основания за предложението са проведените разкопки и археологическите проучвания, наличието на запазените й основи, както и подробните описания на църквата в историческите извори като външен образ и вътрешност.