pavlinivanov409141Павлин Иванов

През почивката на първото Обществено обсъждане, на което се представиха обемно-пространствените решения за Покритият мост и централната градска част, едно младо момиче – служител в Община Ловеч, напълно честно и искрено ми зададе един фундаментален въпрос. Той беше много простичък, но адски важен – ЗАЩО ГРАЖДАНИ И МЕДИИ НЕ ИДВАТ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОБСЪЖДАНИЯ, организирани от Община Ловеч.

И тъй като след няколко часа ще започне следващото обсъждане, ще се постарая да отговоря изчерпателно.

Първо, вярно е, че въпросът беше зададен с искрено неразбиране защо се случва така.

Случва се така, че единици ходят на тези обсъждания, защото:

  • Гражданите НЯМАТ доверие на това управление! Т.е. огромната част от хората са убедени, че ще си загубят времето, тъй като мнението им (уж важно), ще бъде записано, но НЕ и съобразено. Това е системна практика!
  • Практика е да се организират в НЕудобно време за желаещите да участват граждани
  • Предварително, почти никого не се предоставя изчерпателна информация. Как да обсъждаш нещо, за което не разполагаш с данни. Примери – бюджет, различните такси и цени на услуги ..
  • Всяка дадена идея, която въпреки всичко стигне до реално изпълнение, колкото и рядко да е това, е толкова изродена като изпълнение, че обезмисля всякакво желание за участие
  • Обществените обсъждания се провеждат по твърде неграмотен начин, резултат от което е отново – тотална липса на повторно желание за участие в тях. Вместо предварително да бъдат обявени параметрите, информацията и данни, те биват представяни на самото обсъждане в продължение на часове. И ако за служителите това си е някаква почивка, за повечето хора, отделеното време е ценно. Отишлите на обсъждането имат желание да говорят, обсъждат, а не да слушат скучни презентации, убиващи всяка идея за повторно присъствие.
  • Резултатите от обществените обсъждания ВИНАГИ са такива, че удобно са пропуснати повечето направени предложения от граждани, а остават тези, които някой, някъде си, „иновативно“, вече е измислил.
  • Довеждането на „свои“ хора, ВИНАГИ за да подкрепят кметското предложение! Това е огромен проблем, който това управление на Ловеч, никога не е разбирало. Тъпо е да си доведеш клакьори, които дори не са подготвени, само и само да „смачкаш“ останалите (ако може). Каква е идеята тогава на едно обсъждане, което априори, организаторите са приели като война? Ако реално искаш да чуеш различни идеи, тези, аргументи, за да вземеш балансирано и добро решение, трябва да си достатъчно широко скроен и умен. Уви, това при Казанджиев и компания НЕ Е факт!

Мога да изтъкна още поне дузина аргумента, но едва ли, организаторите на обществените обсъждания ще променят философията и начинът си на мислене.

Радващо във всичко това е, че остават само няколко месеца до края на това управление и щем, не щем, ще ги изтърпим такива, каквито са!

 

4 коментара

  1. Цветомира Пеева 400те човека ги нямаше на обсъжданията, защо отказват да се борят срещу това безумие

  2. Кой дойде да попита 400 човека дали иска да ги оставят на улицата,като половината са деца,и сега какво да им кажем,че Общинарите не ги искат ,не искат ТЕ да танцуват,ще ги гонят,и никой от тях след време няма да остане в ТУРИСТИЧЕСКИЯ ни градец.

  3. Ми вчера ходихме на едно така наречено обществено обсъждане,на което ни бе обяснено ,че каквото и да кажем,каквото и да искаме,то няма да стане,защото вече е решено,и ние просто си говорим едни неща,които са без значение и които нищо не променят,ето затова не ходи никой на тези обсъждания

  4. Ние хубаво ще ги изтърпим още няколко месеца, ами после? Кой може да ни гарантира,че ще изберем по-малкото зло, защото добро няма, що се отнася до политика и избори в България?!

Comments are closed.