Общата сума, насочена към образователната сфера в общината, възлиза на  8 033 245 лева. Всички извършени ремонти и реконструкции ще се отразят на условията за образование, на дееспособността и здравето на младото поколение, изтъкна кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

На редовната пресконференция във вторник кметът припомни, че една от водещите национални теми през изминалата седмица бе ресурсът от 624 млн. лева, който се отпуска от правителството за модернизация и реконструкция на училища и детски градини в страната.

Общо седем от  13 училища в Ловеч, три детски градини и една детска ясла са бенефициенти на част от тези средства. В информацията е включен и ремонтът на физкултурния салон на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Гозница“, който се финансира от държавния бюджет чрез Министерството на образованието и културата с 283 000 лева.

Включват се и ремонтите на две професионални гимназии. ПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч се финансира по ПО 3 „Регионална образователна инфраструктура“ на ОПРР 2014 -2020 с 1 299 880 лева,  а ПГМЕТ – с 837 000 лева.

Средствата по общинския проект „Реконструкция, обновяване и оборудване на сгради и рехабилитация на дворни пространства на целодневни детски градини и ясли в гр. Ловеч, изграждане на училищна спортна зала и рехабилитация на дворни пространства в общински училища в гр. Ловеч“ по ПО 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие на ОПРР 2014 -2020“ са  на стойност   5 613 365.19 лева.

Вече са стартирали ремонтните дейности на пет от тези обекти, които са включени в инвестиционната програма на общината – ДГ „Люляче“, ДГ „Зора“ , ДГ Радост“, ДЯ „Шарено петле“ и ОУ „Васил Левски“. Предстои подписване на договор за ПМГ и  СУ „Климент Охридски“ за ремонт на дворните пространства.

Извън тези средства, които са по европейски програми, както и извън средствата по Единен разходен стандарт, Община Ловеч само за месец септември, по ФО документи (Финанси за общините ) е получила 202  962 лева, а с две министерски постановления са получени още 31 660 лева за Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“ и Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Общата сума за септември възлиза 234 622 лева.

А само за три месеца – юли, август и септември, по програма „Оптимизация на училищната мрежа“ и други трансфери,  средствата за функция „Образование“ извън сумите по ЕРС, възлизат на  829 858 лева.

Това е неопровержимо доказателство за приоритетността на образование и за политиките, които Министерството на образованието и науката провежда, заключи кметът Корнелия Маринова.

1 коментар

Comments are closed.